NEDOSTUPNÝ ZAURUS C750 A PROKLETÁ QWERTZ

Written in

by

Dnes jsem začal den pročtením si přednášky z předmětu Operační systémy týkající se I/O operací. Při té příležitosti mne napadlo, že bych si mohl do tohohle blogu dělat jakési poznámky, abych si tyhle velice zajímavé věci lépe zapamatoval. Nakonec z toho ale sešlo, protože od 12:45 sem měl psát písemku z Francouzštiny (pravda ještě ne úplně zápočtovou, ale přece jen důležitou) a chtěl jsem se na to ještě trochu podívat.

No a pak jsem taky nechtěl bootovat celĂ˝ desktop a kdyĹž jsem zapnul terminĂĄl, tak jsem si uvědomil, Ĺže tam je problĂŠm s čeĹĄtinou (ona tam v setupu terminĂĄlu jde nastavit českĂĄ klĂĄvesnice, ale jednak je to v nějakĂŠm extrĂŠmnĂ­m kĂłdovĂĄnĂ­ – to by jeĹĄtě tak velikĂ˝ problĂŠm nebyl – ale druhak je to qwertz klĂĄvesnice, kterou jĂĄ hrozně nemĂĄm rĂĄd a hrozně mne obtěžuje kdyĹž na takovĂŠ musĂ­m psĂĄt). Bez háčkĹŻ a čárkĹŻ to taky neĹĄlo, protoĹže na to zase nemohu aplikovat kontrolu pravopisu a korektor (zdravĂ­m kipe 😉 by mne pak nedal spĂĄt.

Panečku jak by se mi hodila ta apostrofovĂĄ čeĹĄtina o kterĂŠ jsem se zmĂ­nil včera. No jĂĄ vim, on ten apostrof je vlastně o stisk klĂĄvesy navĂ­c oproti těm znakĹŻm nad číslicemi, jenĹže ten apostrof je zase na anglickĂŠ klĂĄvesnici tak hezky po ruce – no prostě si asi ten konvertovacĂ­ skript na to seĹženu nebo napĂ­ĹĄu a zkusĂ­m si v tom napsat něco delĹĄĂ­ho. KaĹždopĂĄdně na tom zaurusovi by to mohlo bĂ˝t jeĹĄtě o něco zajĂ­mavějĹĄĂ­, vzhledem k tomu, Ĺže i kdybych si tam hodil českĂŠ fonty a českĂŠ keymapy, tak tam pořád ten popis klĂĄves zĹŻstane německĂ˝.

Když už se bavíme o tom zaurusovi, tak jsem trochu hledal ohledně té wifi a našel jsem tenhle návod na zprovoznění CF wifi karet. Pravda není to pro ten nejstarší model, u kterého asi skončím já, ale pro SHARP Zaurus SL-C750. Cena vychází v přepočtu na něco okolo 24k. Docela dost na to, že jsem viděl v bazaru ve Václavské pasáži prodávat za 22k notes (asi 700Mhz, kamera, wifi, několik GB disk, asi poloviční oproti normálním notebookům). Na druhou stranu je pravda, že ten zaurus je pořád menší a má takovou fičuru, že můžete display pootočit o 180 stupňů tak, že z něj máte normální tvar PDA s dotykovým displayem bez klávesnice a můžete si třeba pohodlně číst nějaký ebook.

No ale abych se jeĹĄtě vrĂĄtil k tomu qwertz problĂŠmu – teď jsem si vzpomněl, Ĺže jsem to jiĹž kdysi řeĹĄil a vyřeĹĄil. Ten terminĂĄl mĂĄ ty klĂĄvesovĂŠ mapy natvrdo vypĂĄlenĂ˝ ve firmwaru, takĹže tudy cesta nepovede, ale existuje ĹĄikovnĂĄ utilitka, kterĂĄ umĂ­ měnit rozloĹženĂ­ klĂĄves. Abych tedy na terminĂĄlu napsal y vedle t, terminĂĄl vygeneroval z ale na obrazovce se mi v editoru o5 objevilo y sem udělal nĂĄsledujĂ­cĂ­: do .bashrc jsem si přidal nĂĄsledujĂ­cĂ­ alias

alias qwertz=’mapchan -f /etc/mapchan/qwertz.map‘

přičemž /etc/mapchan/qwertz.map je velice jednoduchý soubor, který vypadá následovně:

$ cat /etc/mapchan/qwertz.map
input
z y
y z
Z Y
Y Z

Pak když na terminálu nastavím českou klávesnici tak pustím příkaz qwertz no a už mi píšou klávesy z a y tak jak jsem zvyklý.

Tags

Napsat komentář