NebĂ˝t toho, Ĺže příštĂ­ tĂ˝den je zĂĄpočťák a zĂĄroveň mĂŠ neodolatelnĂŠ touhy si pořídit toho Zauruse SL-C750 tak bych asi teď seděl v učebně číslo 18 (rozuměj hospodě v CĂ­pu, kterĂĄ je jen pĂĄr krokĹŻ od SPĹ  SdělovacĂ­ techniky, kde jsem strĂĄvil svĂĄ nejlepĹĄĂ­ lĂŠta Ĺživota). Dnes je totiĹž třídnĂ­ sraz spoluŞåkĹŻ ze střednĂ­. Ano uĹž je tomu přesně 3 roky co jsme se rozprchli do celĂŠho světa. Řekl bych Ĺže to tam bude vypadat asi nějak takhle roztomile 😉

Ale abych vysvětlil tu první větu: věc se má asi tak, že mi z mé dlouhodobé brigády u jednoho nejmenovaného providera dali vědět, že jeden z jejich 2 helpdeskáčů si bere od 15 do 30 června dovolenou a že by tedy potřebovali na tyhle dny záskok. No jasně že by se mi těch 10k na které bych si za tu dobu přišel šikly právě na to moje vysněné PDA, ale velký problém je, že je to přesně polovina předprázdninové doby zkouškového. Proto jsem se rozhodl k dost radikálnímu kroku a totiž, že se pokusím udělat co nejvíce zkoušek v co nejkratším čase. No abych řekl pravdu, tak sem 3 z těch 4 zkoušek co mém teď na příští týden zapsaných plánoval zapsat na předtermín už před tím než mi dali vědět.

Ono to v podstatě vychĂĄzĂ­ z toho, Ĺže tenhle semestr jsem snad poprvĂŠ měl vlastně vĹĄechny předměty kterĂŠ mne bavili a tak jsem se na ně připravoval v prĹŻběhu celĂŠho semestru. Jedinou vĂ˝jimku tvoří C++, kterĂŠ pro mne bylo prostě jen popisovĂĄnĂ­m docela oĹĄklivĂŠ syntaxe. Taky se to odrazilo na tom, Ĺže semestrĂĄlka na tenhle předmět pořád nenĂ­ hotovĂĄ a hold ji budu muset nechat do zkouĹĄkovĂŠho (a s tĂ­m i zkouĹĄku z tohohle předmětu). Pokud by se mi ten husarskĂ˝ kousek vĂĄĹžně povedl (a myslĂ­m Ĺže na to mĂĄm) tak bych se za tĂ˝den zbavil celkem 5ti zkouĹĄek ze 7mi (druhou zkouĹĄku co si vĂĄĹžně nechĂĄm na zkouĹĄkovĂŠ jsou Jazyky a překlady, kde je to sice docela zajĂ­mavĂĄ a pořád dost suchĂĄ teorie o formalizaci jazykĹŻ – větĹĄinou těch programovacĂ­ch samozřejmě).

No a tak se teď zuřivě učím na první těžkou zkoušku, která mne čeká od 7:30 hned v pondělí. Totiž operační systémy. Při té příležitosti jsem si vzpomněl na rozhovor z Clockem (legendárním to otcem open source HW projektu Ronja) který se mne právě ptal co tam tak bereme, jestli taky máme Cauffmanovy podmínky deadlocku a tak jsem zapátral na webu MFF UK a našel jsem předmět Základy operačních systémů a překladačů. Je to vlastně předmět, kde polovina přednášek (1-5) je právě věnována tomu co se u nás učí v JPR a druhá polovina OS. Hned jsem si stáhnul ty jejich materiály:

wget -r -l2 -A doc http://ulita.ms.mff.cuni.cz/pub/predn/zosp/

a zjistil jsem, Ĺže větĹĄinou to je zestručněnĂĄ verze toho, co mĂĄme na slidech my (akorĂĄt Ĺže naĹĄe slidy jsou v angličtině a některĂŠ jinak naprosto stejnĂŠ příklady jsou u nich okomentovanĂŠ). JednoduĹĄe řečeno – je vidět, Ĺže oba autoři čerpali z naprosto stejnĂŠho zdroje. Osobně to beru jako dobrĂ˝ materiĂĄl pro rychlĂŠ zopakovĂĄnĂ­ tĂŠ lĂĄtky.

No a na závěr jedna šílenost na kterou jsem včera narazil na slashdotu: už vás někdy napadlo, že by se dal telefon s vestavěným foťákem dal použít coby počítačová optická myš?

No nic, já si du projít paměťové subsystémy.

Tags

Categories

Napsat komentář