BUDÍ MÍT PŘED SEBOU 3 MONITORY?

Written in

by

Dnes sem vloŞím snad jen kraĹĽoučkĂ˝ post. Jsem příííšerně unavenĂ˝. Ono v jeden den psĂĄt 2 zkouĹĄkovĂŠ pĂ­semky nenĂ­ jen tak. Dnes bylo opět to dlouhĂŠ pondělĂ­ od 7:30 do 19:30 a rĂĄno od těch pĹŻl osmĂŠ jsme psaly pĂ­semku z předmětu OperačnĂ­ systĂŠmy (jak je vidět i z minulĂ˝ch postĹŻ, tak jsem se na to poctivě připravoval) a od 16 jsme psaly pĂ­semku z předmětu SoftwarovĂŠ inĹženĂ˝rstvĂ­. No nemĂĄm z těch dvou pĂ­semek dobrĂ˝ pocit (ty pĂ­semky byly vĂĄĹžně docela dost těžkĂŠ). JeĹĄtě, Ĺže jsem si mezi nimi na zĂĄpočtovĂŠm cvičenĂ­ z unixu zvedl sebevědomĂ­ tĂ­m, Ĺže jsem měl druhou nejlepĹĄĂ­ pĂ­semku (36 bodĹŻ ze 40) – teď myslĂ­m tu co jsme psali před tĂ˝dnem – no a nakonec jsem dostal do indexu za 1.

Ještě sem si poznamenal pár zajímavých odkazů ohledně UML, na které jsem narazil když jsem se odpoledne připravoval na ten test z SI. Nejdřív mne jeden spolužák upozornil na stránku se stručným přehledem (tedy včetně příkladů a vysvětlení) UML Quick Reference. Také mi přišla zajímavá stránka s nahuštěnou notací základních UML diagramů UML Reference Card. No ale nejlepší zdroj informací jsem našel kupodivu na české stránce o UML, která je přímo koncipovaný pro výuku (velice hezké příklady, jasné vysvětlení jednotlivých symbolů). Nicméně ani tohle všechno mi stejně nakonec nepomohlo. V té písemce na kterou nám dali přesně hodinu po nás totiž chtěli skoro všechno to, co jsme dělali jako tým čtyř lidí celý semestr. Nemám ani půlku toho co se po mne chtělo :((

Po tĂŠ zkouĹĄkovĂŠ pĂ­semce z SI jsem měl jeĹĄtě přednĂĄĹĄku z unixu. Pravda byl bych bĂ˝val tam nemusel, protoĹže zĂĄpočet a znĂĄmku jsem uĹž měl v kapse, ale dnes se měl probĂ­rat X Window systĂŠm a jĂĄ jsem se chtěl přeptat na jednu věc. KonkrĂŠtně uĹž mi nějakou dobu doutnĂĄ v hlavě nĂĄpad, jak vyuŞít ten krĂĄsnĂ˝ velkĂ˝ monitor co mĂĄm k SUN Sparcu 5 (kterĂ˝ mi zatĂ­m jen leŞí v obĂ˝vĂĄku a neĹž udělĂĄm zkouĹĄky taky leĹžet zĹŻstane). Představu mĂĄm asi takovou, Ĺže by ten krĂĄsnĂ˝ velkĂ˝ monitor byl přímo proti mě a ta 17″ by byl na něm. Měl bych tak před sebou 3 monitory a s to uĹž by mohlo bĂ˝t hodně zajĂ­mavĂŠ pracoviĹĄtě.

Jenže problém: jde vůbec nějak udělat aby X server na jednom stroji byl vlastně jen další virtuální screen jiného X serveru? No a na to sem se zeptal pana ing. Zajíce a přivedl mne na zajímavé řešení. Abychom totiž aplikaci dávali lokální myš a klávesnici, musí to jít přímo přes lokální X server. Ten X server na SUNu bude jen zobrazovat to co se děje na jednom screenu. Dobré řešení by tedy bylo, abych našel nějaký driver pro X který by uměl grafiku posílat po sítí jinému X serveru. Až budu mít po zkouškách zkusím pohledat a uvidím na co narazím.

Tags

Napsat komentář