PO DVOUTÝDENNÍ ODMLCE

Written in

by

Koukám že je tomu už 2 týdny co jsem vás moji milý (jak zpívá Dan Bárta v jedné písničce) oblažil svým příspěvkem na tomhle blogu. Inu mezi tím jsem zvládl 7 zkoušek a jeden klasifikovaný zápočet k tomu. No abych byl férový, tak musím uznat, že některé zkoušky byli docela jednoduché a třeba to C++ jsem nakonec udělal bez zkoušky za 2 jen s body ze semestru (jen jsem musel napsat tu semestráklu). Teda né že by už byla tak docela hotová, ale základní funkčnost už tam byla a hlavně to splnilo všechny požadavky, které na to měl ten cvičící.

No ale musĂ­m tu teď odprezentovat vĹĄechny ty zajĂ­mavĂŠ odkazy, co se mi jich v mĂŠm textovĂŠm souboru zvanĂŠm ‚odkazy do kapsičky‘ nashromĂĄĹždily. Pravda, větĹĄina lidĂŠ pouŞívĂĄ k těmhle účelĹŻm bookmarky, ale jĂĄ jsem zjistil, Ĺže v mĂŠm případě, kdy se neustĂĄle pohybuji mezi rĹŻznĂ˝mi počítači je textovĂ˝ soubor na uchovĂĄvĂĄnĂ­ dočasnĂ˝ch odkazĹŻ přece jen nejlepĹĄĂ­. NicmĂŠně docela rĂĄd bych se ponořil do zdrojĂĄkĹŻ tohohle php wordlogu a udělal si v zajĂ­mavĂ˝ch odkazech několikaĂşrovňovĂŠ bookmarky a pak export z mozilly do tĂŠ mysql databĂĄze tak, abych pořád měl jak v mozille doma, tak na svĂŠm blogu pro případ, Ĺže se připojuji odjinud, čerstvĂŠ odkazy. Vzhledem k tomu, Ĺže mozilla uklĂĄdĂĄ odkazy do html souboru by ten export nemusel bĂ˝t zase tak sloĹžitĂĄ věc. Třeba bych to mohl napsat v awku kombinovanĂŠm se skriptem v perlu nebo tak něco.

No a teď ale uĹž vĂĄĹžně ty slibovanĂŠ odkazy. Tak předně, pokud si budete chtĂ­t v blĂ­zkĂŠ době koupit CD MP3 diskmana, tak zaměřte svojĂ­ pozornost na přehled trhu MP3 diskmenĹŻ v ČechĂĄch. Abych to vysvětlil, tak moje přítelkyně uĹž bude mĂ­t za pĂĄr dnĂ­ narozeniny (sakra co jĂĄ jĂ­ to jen koupĂ­m) a od rodičů chtěla prĂĄvě diskman, hlavně proto, aby mohla poslouchat třeba cestou do ĹĄkoly CD k učebnici japonĹĄtiny (k tĂŠ učebnici jsou 2 CD – jedno je přímo ke cvičenĂ­m a tak a druhĂŠ je prĂĄvě určenĂŠ na poslouchĂĄnĂ­ v dopravnĂ­ch prostředcĂ­ch a podobně). A co Ĺže to nakonec dostane? NejlĂŠpe z pomyslnĂŠho souboje vyĹĄel iRIVER iMP-400 (SlimX). Jednak mĂĄ Evi slabost pro fialovou barvu 😉 a jednak za tuhle cenu takhle nadupanĂ˝ přístroj (včetně rĂĄdia) navĂ­c s moĹžnostĂ­ upgradu fw na verzi 1.6 umĂ­ i formĂĄt ogg vorbis (pro neznalĂŠ, to je GNU nĂĄhrada za proprietĂĄrnĂ­ – a hlavně patentovanĂ˝ – formĂĄt mp3). BTW jako novějĹĄĂ­ formĂĄt dosahuje samozřejmě lepĹĄĂ­ch vĂ˝sledkĹŻ v kompresi. NevĂ˝hodou je ale větĹĄĂ­ zĂĄtěž procesoru.

Další odkaz se asi bude líbit Kipovi. Je na něm totiž vidět bootující Windows XP (TM). Jedná se o podrobné HOWTO jak z notebooku udělat obrázek. Možná že se autor nechal inspirovat filmem antitrust, kde hlavní záporák (miliardář podnikající v sw průmyslu ne nepodobný velkému Billovi) měl vybavený dům obrazy, které měnily dynamicky svůj obsah podle profilu a nálady člověka který byl zrovna v místnosti (dokonce sehráli určitou roli ke konci v ději). BTW je docela zajímavé, že si MS nedávno právě něco moc podobného nechal patentovat.

No ale na druhou stranu je docela zajĂ­mavĂŠ mĂ­t na stěně mĂ­sto obrazu nějakĂ˝ ĹĄetřič obrazovky. Nejednou uĹž mne to napadlo, při pohledu na vĂ˝bornĂ˝ ĹĄetřič Marine Aquarium, kterĂ˝ mĂĄ na svĂŠm notesu moje přítelkyně. Je to totiĹž akvĂĄrko skutečně jako ĹživĂŠ. Potřebujete na to ale nějakĂ˝ nadupanějĹĄĂ­ počítač. MojĂ­ sestře se to na 700Mhz s Nvidii pěkně trhalo. MĂĄm takovou představu, Ĺže by třeba jednou mohla bĂ˝t u mne v obĂ˝vĂĄku velkĂĄ plazmovĂĄ telka a kdyĹž bych zrovna na nĂ­ nečučel, tak by tam běžel prĂĄvě nějakĂ˝ takovĂ˝hle ĹĄetřič. Člověk by se o ty ryby nemusel starat a přitom by to vypadalo vĂĄĹžně hezky. Snad na to jednou budu mĂ­t. Třeba mĂ­sto auta 😉

Další věc co mne opravdu zaujala bylo povídání o syntéze hlasu na linuxu v jednom z nedávných pořadů terabyte na studentském rádiu akropolis. Povídalo se tam o projektu Freebsoft, který se snaží skrze syntézu hlasu zpřístupnit linux nevidomým. Ono když si to tak přeberete, tak nevidomým se zatraceně dobře pracuje s konzolou, kdežto grafické rozhraní je pro ně téměř nepoužitelné. Pouštěli tam i nějaké ukázky a bylo to vážně na vysoké úrovni. Dokonce to má i vychytané takové věci jako jsou závorky (speciální pískavý zvuk, který se buďto zvyšuje nebo snižuje podle toho o jakou závorku jde). Láká mne se do toho projektu ponořit více a třeba i něčím přispět a využít to potom v kombinaci s rozpoznáváním hlasu pomocí neuronových sítí pro ovládání počítače přes bluetooth hendsfree (které jsem primárně chtěl použít hlavně na telefonování se svojí přítelkyní). Hned po Zaurusovi tedy přijde na řadu bluetooth.

KdyĹž uĹž mluvĂ­m o tĂŠ českĂŠ syntĂŠze hlasu, tak kdyĹž jsme vybĂ­rali ten CD MP3 přehrĂĄvač, tak jsem se dostal do situace kdy uĹž přítelkyně unavenĂĄ leĹžela v posteli a nechtělo se jĂ­ vstĂĄvat a něco číst, ale zase chtěla vědět co je v tĂŠ recenzi, tak jsem během pĂĄr minut naĹĄel tenhle progrĂĄmek na syntĂŠzu českĂŠho mluvenĂŠho slova pro windows a mohl jsem se jĂ­t sprchovat a ten člĂĄnek jĂ­ pustit (ona hrozne rĂĄda usĂ­nĂĄ kdyĹž jĂ­ někdo něco čte nebo je puĹĄtěnĂŠ rĂĄdio). BTW dalĹĄĂ­ dĹŻvod proč miluji podsvĂ­cenĂ˝ display svĂŠho palma 😉

No a nakonec tu mám ještě takovou drobnost ze slashdotu. Jedná se o podrobné srovnání efektivnosti skriptovacích jazyků. Kdyby nic jiného tak tam jsou jednoduché prográmky (typu hallo word) které vás při potřebě naučit se ten který jazyk mohou vykopnout tím správným směrem.

Jo a snad jeĹĄtě na ĂşplnĂ˝ zĂĄvěr: uĹž asi 2 měsĂ­ce mĂĄm ve svĂŠm textovĂŠm bookmarkovnĂ­ku (hezkĂŠ slovo, coĹž 😉 jeden řádek kterĂ˝ by se mohl někdy hodit, ale nikdy jsem nenaĹĄel vhodnou příleĹžitost ho sem vloĹžit. Pamatuji se totiĹž, jĂĄ jsem jednou zrovna potřeboval nutně vědět obsah paketĹŻ, kterĂŠ prochĂĄzely přes jeden interface (něco nefungovalo a jĂĄ za boha nemohl přijĂ­t na to proč) a v manuĂĄlovĂŠ strĂĄnce jsem pořád ne a ne kĂĄpnout na ten sprĂĄvnĂ˝ parametr. No a jednou se o tom zrovna kdosi bavil na ircu a tak jsem si to poznamenal:

tcpdump -w – -i eth0 -s 60000

No a to by bylo vše přátelé. Příští minimálně 2 týdny budu docházet do práce pro vylepšení své finanční situace a tak zde snad budou přibývat články častěji (doufám, protože v opačném případě by to znamenalo, že mi sem volá jeden naštvaný zákazník za druhým a nemám na browsení po webu natož na psaní příspěvků čas).

Tags

Napsat komentář