PATÁLIE S POLARIZACÍ

Written in

by

Včera večer jsem si to nadšení pro bezdrátové komunitní sítě opravdu užil. Abych vás trochu uvedl do obrazu, tak jedna ze dvou páteřních linek hodně chybuje i když signálu má habaděj. Zkoušel jsem odpojit sektorovku, která je pravda jen kousek od ní, ale chybovalo to pořád. Ty pakety se totiž ztrácí ve chvíli, kdy se ta linka přepíná z jednoho bitrate na jiné. No a právě problém je v tom, že tahle linka se přepíná pořád. Za minutu to je schopné projet všechny bitrate co karta umí. Samozřejmě jsem zkoušel natvrdo nastavit třeba ten nejnižší bitrate, ale nepomohlo.

Čili abychom s tím něco udělali (ta linka zrovna vede na nod, kde je dovedená optika od UPC od kterých nakupujeme ve velkém konektivitu) a jako možné řešení se jeví změna polarizace z horizontální na vertikální. Ono totiž to AP na které se připojuji je vidět mezi dvěma paneláky a tím, že je to horizontální polarizace a ta vlna kmitá do stran, tak proto se to tam může v tom úzkém místě mlít.

Dobrá, tak na irc jsme se přes den kdy jsem seděl v práci dohodli, že večer provedeme akci změna a pták (owner toho AP kam ta linka vede) dokonce dal vědět, že už přidělal na střeše anténu. Včera jsem pracoval až do 19h, tak jsem to chtěl přehodit co nejdřív abych je moc nezdržoval. Přijel jsem domů, sice mi bylo kapku divné, že chlapci nějak na icq ani irc neodpovídají, ale přičetl jsem to na vrub toho, že třeba zrovna večeří.

Pustil jsem se tedy do rozmontovĂĄvĂĄnĂ­ tĂŠ antĂŠny abych mohl změnit polarizaci. K tomu bylo třeba povolit 2 ĹĄroubky (v mĂŠm případě jen 1 ĹĄroubek, protoĹže ten druhĂ˝ mĂĄ ztrhlĂ˝ zĂĄvit – naĹĄtěstĂ­ se nepotvrdila moje nočnĂ­ mĹŻra Ĺže ho budu muset odříznout pilkou na Ĺželeze) na drŞåku, tak dalĹĄĂ­ 3 ĹĄroubky (tedy spĂ­ĹĄ matičky) a nakonec jeĹĄtě jeden ĹĄroubek na křížovej ĹĄroubovĂĄk. BlbĂ˝ bylo, Ĺže jsem zjistil, Ĺže nemĂĄm vhodnĂ˝ klíč a Ĺže ty matičky musĂ­m povolovat takovĂ˝m tĂ­m nastavitelnĂ˝m bazmechtem jak nevĂ­m jak se jmenuje. No a kdyĹž jsem to měl vĹĄechno předělanĂŠ, antĂŠnu upevněnou na drŞåku v jinĂŠ poloze, tak se ozval ptĂĄk, Ĺže to hw ap co mělo přijĂ­t na jeho stranu AP nesehnaly.

Super. PoslĂŠze jsem zjistil, Ĺže zebra (jĂĄ tak říkĂĄm obecně vĹĄem dĂŠmonĹŻm z quaggy, čili u mě ospf a zebra) nefunguje tak jak by měla a moji klienti se nedostanou rĂĄzem nikam (i kdyĹž přes tu druhou pĂĄteřnĂ­ linku by jim to běžet mělo). No zaĹžil jsem pernĂŠ chvilky a nakonec jsem musel zase to cele rozĹĄroubovat a naĹĄroubovat a vrĂĄtit do pĹŻvodnĂ­ho stavu. Jen jsem kuli tomu ukroutil jeden ĹĄroub 🙁

Tags

Napsat komentář