ZnĂĄte to, mĂĄte před sebou nějakĂ˝ch 20 počítačů a potřebujete, aby na nich byly nainstalovĂĄny a nastaveny vĹĄechny aplikace naprosto stejně, protoĹže se na nich po skončenĂ­ prĂĄzdnin bude vyučovat nĂ˝početka. Asi před tĂ˝dnem jsem zaĹžil takovĂŠ hezkĂŠ retro, protoĹže před podobnĂ˝m problĂŠmem jsem stĂĄl uĹž někdy po skončenĂ­ druhĂĄku nebo třeĹĽĂĄku na střednĂ­, kdy jsme museli taky „přeinstalovat“ vĹĄechny počítače v učebně. Tehdy jsem se totiĹž s Otou starali o jednu učebnu a ani nĂĄs nenapadlo, Ĺže bychom měli vĹĄechny počítače zdlouhavě instalovat po jednom. Proč, kdyĹž existuje lepĹĄĂ­ zpĹŻsob. MĹŻĹžete totiĹž nainstalovat jeden vzorovĂ˝ počítač se vĹĄĂ­m vĹĄudy (chce to ho trochu – tedy trochu vĂ­c – otestovat), pak se z něj udělĂĄ image (tedy přesnĂĄ kopie disku) a ta se pak přes sĂ­ĹĽ nahraje na ostatnĂ­ počítače a kdyĹž to pak nabootujete a u kaĹždĂŠho změnĂ­te jen nĂĄzev počítače (a IP pokud nemĂĄte DHCP server) a pak uĹž se jen kochĂĄte jak mĂĄte krĂĄsně čistě nainstalovanĂŠ vĹĄechny počítače s nějakou naprosto stejnou chybou, na kterou jste zapomněli před tĂ­m, neĹž jste udělali image 😉

TenkrĂĄt jsme ten image dělali pomocĂ­ Norton Ghost (netuĹĄĂ­m uĹž jak jsme se k němu dostali, ale chci věřit, Ĺže ho ĹĄkola měla legĂĄlně). NavĂ­c tenhle zpĹŻsob instalace mĂĄ tu vĂ˝hodu, Ĺže kdyĹž přestane na nějakĂŠm počítači něco chodit, tak se prostě po vyučovĂĄnĂ­ nabootuje z diskety ghosta a nalije se tam ten image a během pĹŻl hoďky (zĂĄleŞí na velikosti disku) je přeinstalovĂĄno. Teda vzpomĂ­nĂĄm si jak jsme jednou takhle během vyučovĂĄnĂ­ reinstalovali 3 počítače najednou a asi 4 hodiny jsme těm učitelĹŻm slibovali, Ĺže uĹž to do pĹŻl hodiny bude – ty nĂĄs pak neměli moc rĂĄdi.

TentokrĂĄt se ptĂĄk (to je náčelnĂ­k naĹĄeho neziskovĂŠho sdruĹženĂ­ zajiĹĄĹĽujĂ­cĂ­ část czfree.net u nĂĄs na sĂ­dliĹĄti) zmĂ­nil, Ĺže potřebuje přeinstalovat asi tak těch 20 počítačů na jeho bĂ˝valĂŠ ĹĄkole – gymplu pĂ­snickĂĄ. NabĂ­dl jsem se mu jako dobrovolnĂ­k, protoĹže teoreticky jsem věděl, jak na takovou image pod linuxem, ale prakticky jsem s tĂ­m jeĹĄtě zkuĹĄenosti neměl. PĹŻvodnĂ­ idea byla takovĂĄ, Ĺže se nainstalujĂ­ widle (ty počítače co tam pouŞívajĂ­ nejsou zrovna ŞådĂĄ děla a tak to jsou 98čky) a pak se na druhou část disku nainstaluje linux a pomocĂ­ něj se udělĂĄ image, kterĂ˝ se hodĂ­ na server a na ostatnĂ­ počítače se jen nainstaluje ten linux a nahrajĂ­ se tam ty widle pomocĂ­ tĂŠ image partition.

JenĹže člověk mĂ­nĂ­ … nainstalovali jsme widle a zjistili, Ĺže nemĂĄme zrovna Şådnou vhodnou instalačku linuxu (sice jsem měl asi 6 CD z časopisu Linux+, ale vesměs to byly vĹĄechno live distribuce nebo instalačky nějakĂ˝ch hrozně komerčnĂ­ch linuxĹŻ – dokonce k viděnĂ­ byla i jedna trial verze Linuxu 😉

PtĂĄk je ale od guliho uĹž pěkně naočkovanĂ˝ FreeBSD a tak mu netrvalo dlouho se rozhodnout, Ĺže vĹĄude nainstalujeme FreeBSD, navĂ­c kdyĹž instalace Expres/Minimal trvĂĄ třeba jen 5 minut (no ale pak tam nenĂ­ ani bash – jen samotnĂ˝ sh).

K tomu se vĂĄĹže takovĂĄ zajĂ­mavĂĄ historka – dopoledne (to jsme jeĹĄtě instalovali ty widle) mi ptĂĄk povĂ­dal, jak na irc na kanĂĄle czfree.net woody nebo kdo poradil nějakĂŠmu chudĂĄkovi, Ĺže dhcpd stopne pomocĂ­ příkazu rm -rf /! Po chvĂ­li se prej ten chudĂĄk ozval znovu, Ĺže to trvĂĄ nějak dlouho a hrozně při tom hrabe disk :)) No jo, aby ne kdyĹž tenhle příkaz pod rootem smĂĄzne celĂ˝ disk!

Co ale bylo zajĂ­mavĂŠ, Ĺže kdyĹž jsme na ten zkuĹĄebnĂ­ počítač nainstalovali to BSD, tak jsme zjistili Ĺže se nechovĂĄ podle očekĂĄvĂĄnĂ­ a dospěli jsme k nĂĄzoru, Ĺže zřejmě to bude nĂĄsledek drobnĂŠho překlepu co se ptĂĄkovi při instalaci někde (uĹž nevĂ­m kde) povedl, a Ĺže kdyĹž ta instalace trvĂĄ 5 minut, tak se to proste instalne znovu. Pak ptĂĄk vĂ˝znamně pronesl: „Tohle jsme si vĹždycky chtěl zkusit.“ a napsal do konzole roota rm -rf /!

NĂĄsledoval nepopsatelnĂ˝ zvuk a „Do pr.ele!“ – protoĹže rm najednou začalo vypisovat hlĂĄĹĄky obsahujĂ­cĂ­ soubory z windowsovĂŠ partition. TĂŠ partition na celĂŠm světě jedinĂŠ na kterĂŠ byla naĹĄe vzorovĂĄ instalace widlĂ­ se kterou jsme strĂĄvili celĂŠ dopolodne. PtĂĄk totiĹž zapomněl, Ĺže ji mĂĄ připojenou někam do /mnt. NaĹĄtěstĂ­ měl tolik rozumu (nebo moĹžnĂĄ ho mělo to BSD) aby byla připojena jak read-only.

No ale teď k tomu imagovĂĄnĂ­. Nakonec jsme k tomu to BSD nepouĹžili, protoĹže jsme se rozhodli, Ĺže nejlepĹĄĂ­ bude udělat image celĂŠho disku i s nainstalovanĂ˝m BSD. PouĹžili jsme k tomu moje CD velikosti vizitky (kterĂŠ nosĂ­m vĹždy u dokladĹŻ a tedy jako jedinĂŠ nepochĂĄzelo z Linux+) s distribucĂ­ lnx bbc. AkorĂĄt jsme nějak nedomysleli jak to budeme přes tu sĂ­ĹĽ kopĂ­rovat. Na internetu jsem vygooglil Wonders of ‚dd‘ and ‚netcat‘ a bylo jasno.

Teda alespoň co se vytvoření image týče. Prostě se udělalo na vzorovém počítači:

dd if=/dev/hda | nc 10.1.1.1 9000; echo -ne „\a\a“

čímž se prostě bral obsah disku a pal se na server port 9000 a až se tam nacpe celý disk, tak to dvakrát pípne. Na serveru jsme tedy pustili:

nc -l -p 9000 > data/image_v0.1.iso

No a pak na jiné konzoli jsem si ještě pro kontrolu pustil:

while $1 do clear; ls -l image_v0.1.iso; sleap 0.5; done

abych měl kontrolu jak daleko v kopírování už jsme.

No a pro kopírování na počítače jsme využili distra slacků (ty mají celkem asi 170MB, takže to bylo taky rychle nabootěný, ale v tom LNX-BBC jsme nerozběhly NFS) a přes to nfs jsme prostě připojili vzdálený adresář a udělali:

dd if=/mnt/server/data/image_v0.1.iso of=/dev/hda

Tags

Napsat komentář