Konečně se zase dostávám k tomu něco napsat do blogu. První dva týdny v měsíci jsem ani nic napsat nemohl, protože jsem nejdříve se svojí drahou polovičkou užívali sqělých cyklostezek na kolečkových bruslích v Poděbradech a další týden jsem si dával do těla na povinném tělovýchovném kurzu v Temešváru.

U toho bych se moĹžnĂĄ pozastavil, aby zde bylo info co a jak, protoĹže jĂĄ jsem tam jel absolutně bez informacĂ­ (pravda ZikmundovĂĄ nějakĂŠ info dĂĄvala kdyĹž se platila zĂĄloha, ale po několika měsĂ­cĂ­ch uĹž jsem samozřejmě nevěděl vĹŻbec nic). Jede se tam tak, Ĺže kdyĹž pojedete po silnici mezi TĂĄborem a PĂ­skem, tak (směrem od TĂĄbora) přejedete most přes Vltavu (neboli vodnĂ­ nĂĄdrĹž OrlĂ­k) a vjedete do vesničky TemeĹĄvĂĄr. Tam zahnete doprava (pokud si to dobře pamatuji, tak v tĂŠ vesnici nikam jinam doprava zahnout nejde) a před vĂĄmi by měla bĂ˝t vzadu studna. Tu minete po svĂŠ levĂŠ ruce a pak jedete pořád dĂĄl ven z vesnice po zpevněnĂŠ cestě na rozcestíčku nepojedete rovně do kravĂ­na, ale po cestě doleva, po levĂŠ straně minete takovĂ˝ oĹĄklivĂ˝ rybníček (obzvlĂĄĹĄtě nebezpečnĂ˝ cestou po pĹŻlnoci z hospody 😉 a pak uĹž nemĂĄte kam zabloudit a prvnĂ­ stavba ke kterĂŠ dojedete je chata ve vlastnictvĂ­ FEL ČVUT a na plotu zepředu to je napsanĂ˝. MoĹžnĂĄ byste taky mohli i přes vzrostlĂŠ stromy a křovĂ­ u plotu vidět dvě antukovĂĄ hřiĹĄtě (volejbal, nohejbal, tenis, basket). Před vratama je mĂ­sto odhadem tak na 8 aut, takĹže přijet vlastnĂ­m autem s několika kĂĄmoĹĄi se bĂĄt nemusĂ­te. KdyĹž bude aut vĂ­c, tak se dajĂ­ odstavit i vedle cesty na okraj louky, kde se hraje frisbee a softball.

Co se ubytování týče, tak to je na úrovni. Hlavně si nezapomeňte přezůvky jako já. Po dvou dnech jsem zjistil že to bez nich nepůjde a musel jsem si je v Písku v Hypernově koupit za drahé peníze. Na pokojích jsou lampičky (v různém stádiu funkčnosti) a taky lednička, takže není problém uchovávat potraviny potřebné na snídaně a večeře. Na snídaně se vozí housky (jedna za 2 koruny) a rovnou při odběru od služby se zaplatí. Obědy jsou hromadné a vozí je každý den uvařené z nějaké vývařovny a na službě je pak jen rozdání a umytí nádobí. Službu měli vždy dva pokoje a záleželo na nich jak si povinnosti rozdělili a postupně se vystřídali všichni.

K dispozici byla poměrně velkĂĄ mĂ­stnost jako jĂ­delna, kde byla i televize, takĹže pokud nemĹŻĹžete Şít bez televiznĂ­ch zprĂĄv nebo nějakĂŠho seriĂĄlu, tak asi neumřete. Přes den je ale program (aĹž na jedno dopoledne) předem danĂ˝ a vĹždy se hrajĂ­ nějakĂŠ sporty, tak aby si kaĹždĂ˝ zkusil tĂŠměř vĹĄechno a v druhĂŠ části tĂ˝dne se pak odehrĂĄvali turnaje mezi rozlosovanĂ˝mi tĂ˝my. Jedno odpoledne (po tom volnĂŠm dopoledni) se odehrĂĄl takzvanĂ˝ orientačnĂ­ „běh“ (v naĹĄem podĂĄnĂ­ spĂ­ĹĄe pochod), kdy se vĹĄichni rozdělili do 5ti člennĂ˝ch druĹžstev a kaĹždĂŠ dostalo velmi podrobnou mapu jednoho mĂ­sta. Pak jsme během pĹŻl minuty museli na velkĂŠ mapě najĂ­t jak se tam dostat a dojĂ­t tam (bylo to asi 7km od chaty). Na podrobnĂŠ mapě byly vyznačeny polohy flaĹĄek na kterĂ˝ch byly připevněny otĂĄzky. Celkem jich tuĹĄĂ­m bylo 12. Za kaĹždou ĹĄpatnou odpověď byla 30min penalizace, za nenalezenĂ­ 1h. My jsme nalezli a jako jedinĂ­ sprĂĄvně zodpověděli vĹĄechny otĂĄzky a i kdyĹž jsme měli Ăşplně nejhorĹĄĂ­ čas, tak po přičtenĂ­ penalizacĂ­ ostatnĂ­m jsme to vyhrĂĄli. MusĂ­m ale podotknout, Ĺže jĂĄ jsem na tom příliĹĄ zĂĄsluhu nemohl, protoĹže zhruba tak od pĹŻlky jsem uĹž byl tak vyčerpanej a dehydratovanej, Ĺže jsem skoro nevěděl co dělĂĄm. Plyne z toho ponaučenĂ­, Ĺže 3 flaĹĄky vody na 5 lidĂ­ je zatraceně mĂĄlo.
—————————————————————————
NOVÝ KERNEL NA FREEBSD NEBOOTUJE

No a ty další 2 týdny jsem pak nic moc zajímavého co bych musel cpát na blog nedělal. Snad jen jsem pokračoval v instalaci a rekompilaci toho FreeBSD na mém notebooku. Hlavní na co jsem přišel bylo, že kernel po rekompilaci podle nastaveních z minulého příspěvku nenaběhl. Vlastně hned jak proběhl pokus o jeho zavedení (hned po obrazovce s ďáblíkem a výběrem možností) se notebook restartoval.

Hned mě napadlo, že ten Crusoe si asi moc nerozumí s tím, že jsem to všechno kompiloval jako pro i686 a nakonec se to ukázalo jako správný předpoklad. Nabootoval jsem tedy původní jádro podle postupu uvedeném ve FreeBSD handbooku, totiž do OK promptu jsem napsal postupně:

OK unload
OK boot kernel.old

a pak jsem kernel zkompiloval jako pro i586. Podle 6. dílu článku na rootu jsem pak zkompiloval i zbytek základního systému pro i586 a přešel na něj. Akorát jsem nejdříve musel udělat
mergemaster -p
před tím, než jsem přešel do jednouživatelského režimu a provedl make installworld, protože byla potřeba pro jeho úspěšné provedení již existující uživatel proxy.

Další věc co jsem rozchodil je zvukovka, i když tam mě ještě nějaká práce čeká. Použil jsem generický driver snd_driver a bsdýčku jsem to řekl takhle:
echo snd_driver_load=“YES“ >> /boot/loader.conf
Jenže teď loader před tou úvodní nabídkou před zavedením jádra píše docela dost chybových hlášek ohledně zvukových driverů a já netuším proč. Každopádně zvuk ale funguje.

Dál jsem pak nechal kompilovat obrovskou řadu softu a hlavně jsem se rozhodl nepoužívat už jako X server XFree86, ale místo něj použít nastupující generaci server x.org. Věc se má tak, že XFree86 změnil po zatím poslední verzi svojí licenci tak, že už není kompatibilní s open source a tak téměř všechny distribuce oznámili že již nové verze XFree86 nebudou zařazovat. Aby však vývoj grafického serveru mohl jít dál, na zdrojácích poslední dostupné verze pod open source licencí začal vznikat projekt X.org, který má také velmi blízko k iniciativě freedesktop, který si klade za cíl standardizovat sdílené prostředky, tak by si to gnome a kde nedělalo podle svého, když stačí jedno řešení.

Při kompilaci Xorg jsem narazil na docela zajímavý zádrhel.
cd /usr/ports/x11/xorg
make install clean

skončilo z chybou. Naštěstí se mi podařilo najít na internetu nějaký email do konference a v odpovědi stálo, že je potřeba nejdřív zkompilovat xorg-libraries a pak teprve zbytek. Hold je to software v raném stádiu portování na freebsd, tak tam tahle závislost ještě není vyřešena.

Tags

Napsat komentář