ÚČETNICTVÍ PRO LINUX

Written in

by

Tak mne tu po velmi dlouhĂŠ době zase mĂĄte. Konečně jsem se zase dostal k tomu si sem něco malĂŠho poznamenat. Nejdřív jsem měl spoustu povinnostĂ­ ve ĹĄkole, pak jsem zase měl spoustu povinnostĂ­ v prĂĄci a při tom mi nefungovala ve FreeBSD (po upgradu na nestabilnĂ­ větev 6-CURRENT) a tak jsem si sem netroufl dĂĄt nic, co bych alespoň neprojel nějakĂ˝m spellčekrem (zdravĂ­m kipa 😉

Nicméně teď jsem byl okolnostmi donucen rozběhnout nějaké účetnictví (na přání svého šéfa jsem se stal plátem DPH a tedy už se neobejdu s pouhým web vystavovačem faktur) a jediné použitelné účetnictví pro linux je honeycalc. Samozřejmě jsem nečekal, že bych nalezl něco opensource (i když možný kdybychom žili ve větší zemi, kdo ví), ale čekal jsem že alespoň najdu pro linux něco co bude zvládat jednoduchou daňovou evidenci a přitom to bude umět tisknout formuláře pro finančák.

HoneyCalc je bohužel, ale podvojné účetnictí, což někteří tvrdí, že je zbytečně složité. No nevím, asi v tom chvíli zkusím účtovat a pak se uvidí. Nicméně to, že se jedná o komerční software sebou nese jistá úskalí, které jsem musel vyřešit. Tím prvním byla řekl bych docela nedostatečná dokumentace. Na webu mají místo instalace pár screenshotů a velice jednoduchoučký komentář. Navíc se vztahující jen k určité verzi (nikde jsem ale nenašel ke které!) postgresu, kterou tohle účetnictví používá pro ukládání dat.

To Ĺže data jsou uloĹžena v postgresu je bezesporu kladnĂĄ vlastnost, uĹž kĹŻli třeba importĹŻm a exportĹŻm dat, stabilitě a zĂĄlohovatelnosti (puls jeĹĄtě distributivita a multiuĹživatelskost klient/server architektury, kterou ale jĂĄ asi příliĹĄ nevyuĹžiju). ProblĂŠm ale byl v tom, Ĺže jsem nikdy postgres nepouŞíval (vĹždy jsem si aĹž do teď vystačil s mysql) a tak jsem se docela na dlouho zarazil u hlĂĄĹĄky honeycalcu, Ĺže „DatabĂĄze nenĂ­ spuĹĄtěna!“ i kdyĹž ve skutečnosti na serveru běžela, v konfigu jsem nastavil vĹĄe jak mělo bĂ˝t (podle těch screenshotĹŻ z dokumentace honeycalcku) a ostatnĂ­ potenciĂĄlnĂ­ problĂŠmy jsem takĂŠ vyřeĹĄil (teď mĂĄm na mysli firewall a tak).

Nakonec jsem se začetl do dokumentace postgresu a zkusil jsme se připojit a vytvořit databázi ručně a když jsem dostal hlášku:

createdb: could not connect to database template1: FATAL:  user "nax" does not exist

bylo jasné, že nejdřív musím vytvořit usera, který se bude jmenovat stejně jako user na stroji kde pustím GUI HoneyCalcu. Podle dokumentace postgresu jsem tak učinil a rázem bylo po problému s připojením na databázi.

Jenže se vyskytl ještě další problém. Když už jsem chtěl vystavit svojí první fakturu v HoneyCalcu, tak jsem zjistil, že když chci napsat český znak, tak se prostě nic nenapíše. Dalším experimentování jsem zjistil, že když vložím nějaký text přes schránku, tak to má problémy jen s háčky a vypadá to asi následovně:

mĂ­sto „Ĺ iĹĄlavĂ˝ koníček“ se v kolonce programu kam jsem ten text pastnul objevĂ­ „\u0160i\u0161lavĂ˝ konĂ­\u010dek“.

Docela dost se to podobĂĄ problĂŠmu s LOCALES a po chvĂ­li bĂĄdĂĄnĂ­ jsem přiĹĄel na to, Ĺže kdyĹž aplikaci neprovozuji s nastavenĂ­m LC_ALL=“cs_CZ.iso88592″, kterĂŠ normĂĄlně funguje pro zbytek systĂŠmu a dĂ­ky kterĂŠmu mimo jinĂŠ teď mohu teď česky psĂĄt tenhle zĂĄznam, ale pustĂ­m to nĂĄsledovně:

LC_ALL="cs_CZ.utf8" /opt/HoneyCalc2-Xft/honeycalc

tak už čeština v HoneyCalcu funguje. BTW než jsem na to dnes přišel, tak jsem se rozhodl otestovat jaký zájem mají u X-Tronics o nové zákazníky a napsal jsem jim email s podrobným popisem problému s češtinou. Dnes mi přišel email, že důvodem je, že jsem nainstaloval verzi pro SUSE a že moje gentoo není podporované. Odpověď jistě v komerčním světě akceptovatelná, ale nejsem si jistý jestli v tom linuxovém.

Tags

Categories

Napsat komentář