OpenSolaris installfest

Written in

by

Před chvílí jsem se odtamtud vrátil. Tyhle akce se mi nesmírně líbí. Je to trochu jako konference, trochu jako ve škole, až na tu drobnou změnu, že si tam člověk poslechne všechny přednášky s chutí. Nezklamal jsem se ani tentokrát. Solaris mne zajímal už před tím, než ho SUN vypustil jako opensource a i když jsem neměl na co instalovat, na přednáškách jsem si poslechl stručnou nalejvárnu ze základní administrace Solarisu od Mrtina Červeného, kterého znám od doby kdy jsem s ním před vánoci natočil 2 rozhovory pro Terabajt.

Tohle mám na takových akcích možná ještě radši než přísun nových vědomostí: člověk tam vidí známé tváře a může eventuálně navázat nové kontakty podobně pozitivních lidí.

JeĹĄtě k tomu proč jsem nic neinstaloval – ne Ĺže bych ŞådnĂ˝ HW neměl. Pravda na notebooku mi jako uĹž tradičně dochĂĄzĂ­ mĂ­sto a tak instalaci do vmware nebo dokonce na speciĂĄlnĂ­ partiĹĄnu jsem zavrhl rovnou. Doma ale mĂĄm jeden starĂ˝ nepouŞívanĂ˝ nefalĹĄovanĂ˝ Sparc, konkrĂŠtně Sparc Station 5. Je to takovĂĄ relativně tenkĂĄ krabice, ale docela by se pronesla. Ale kdybych měl vyhlĂ­dku na to, Ĺže pod vedenĂ­m odbornĂ­kĹŻ nainstaluji na ten počítač konečně svĹŻj prvnĂ­ Solaris asi bych to tam i donesl. Monitor k tomu ale mĂĄm jen 21″, toho času přes redukci a s externĂ­m TV tunerem pouŞívanĂ˝ jako televize u mne v pokoji (ten monitor mĂĄ totiĹž SUN specifik RGB koncovku, kterĂĄ pasuje prĂĄvě jen do toho Sparca).

NicmĂŠně je tu jeĹĄtě druhĂĄ moĹžnost, kterĂŠ jsem chtěl vyuŞít – totiĹž instalace přes sĂŠriovĂ˝ kabel. Dokonce jsem si to maloval tak, Ĺže proste večer před akcĂ­ zanořím do milĂŠho Sparca instalačnĂ­ CD (to jsem jeĹĄtě netuĹĄil Ĺže jich je 4 a DVD mechaniku v tom stařičkĂŠm Sparcu opravdu nemĂĄm a jinou SCSI mechaniku abych jĂ­ tam připojil mĂ­sto CD-ROM taky ne) a Ĺže přes sĂŠriovĂŠ rozhranĂ­ připojim na nějakĂ˝ linux (konkrĂŠtně DSM 50MB distribuci kterou nabootuji na svĂŠm bĂ˝valĂŠm desktopu, toho času slouŞícĂ­ pro brouzdĂĄnĂ­ po internetu mamince).

JenĹže sem včera večer, kdyĹž uĹž jsem měl pĹŻlku CDček staĹženo zjistil, Ĺže milĂ˝ Sparc station 5 mĂĄ jen ĹĄirokĂ˝ sĂŠriovĂ˝ port a jĂĄ nemĂĄm konvertor. V 11 večer uĹž se mi fakt vytahovat pĂĄjku a dělat si vlastnĂ­ redukci nechtělo (stejně by – jak se tak znĂĄm – nefungovala) a tak jsem si dnes vyslechl radĹĄi vĹĄechny přednĂĄĹĄky a kupodivu mě nenudila ani přednĂĄĹĄka o psanĂ­ modulĹŻ do solarisovskĂŠho jĂĄdra (za coĹž patří Martinovi gratulace).

PoslednĂ­ přednĂĄĹĄka mne ale zajĂ­mala nejvĂ­c – tĂ˝kala se rozchozenĂ­ USB CDMA modemu v opensolarisu a dozvěděl jsem se přesně to co jsem potřeboval. Knihovna libusb v Solarisu normĂĄlně běhĂĄ, ale usbfs z linuxu s adresářovou strukturou vytvářenou SolarisovskĂ˝m usbgen rozhodně nenĂ­ ani troĹĄku kompatibilnĂ­. DĂ­ky tomu druhĂŠmu tedy nebude port UPEK driveru pro jejich fingerprint reader nic snadnĂŠho.

Tags

Napsat komentář