Fotka z telefonu

Written in

by

Včera dopoledne jsme měli další návštěvu u Evčiných prarodičů. Vždy tam jedeme při příležitosti něčího svátku, nebo narozenin. Nebydlí nijak zvlášť daleko (Spořilov), ale stejně tam většinou jezdím s rodiči Evči jejich autem.

Tentokrát jsme se ale probudily do naprosto zasněženého dne. Radši jsme proto jeli autobusem. U prarodičů jsem pak ale na balkóně viděl něco naprosto kouzelného. A totiž tohe:


boty

Vyblejsknul jsem si to tím svím hloupým foťáčkem zabudovaným v mobilu (není to žádná kvalitka, protože ta moje T630 nemá snad ani megapixel). No a tak jsem se dostal k tomu, že jsem si potřeboval ochodit nějakou cestu z mobilu do počítače, nejlépe přes butooth.

Včera když jseme přijeli domů, tak sem prosýval internet a nakonec jsem dospěl k tomu, že tím pravým projektem na který bych se měl soustředit je openobex. Obex jak jsem pochopil je jakási norma pro komunikaci s mobily přes IrDA a Bluetooth.

Na staré známé stránce T630 v Linuxu jsem našel popis jak obexftp funguje s infra portem. Já jsem ale chtěl tohle používat s bluetoothem a vlastně jsem ani jednou nepoužil ten infraport.

No stálo mne to spoustu pokusů a omylů než jsem nakonec světe div se na českém fóru narazil na řešení. Je to ten post, který radí aby fungoval přístup k Xům i pod rootem. Pravda, tohle můj problém není, protože spárovaný svůj telefon s počítačem už dlouho mám, ale je to ta správná posloupnost příkazů:

rfcomm bind rfcomm0 00:11:22:AA:BB:CC
obexftp -t /dev/rfcomm0 -l / #tohle vypise v XML adresare
obexftp -t /dev/rfcomm0 -g "/Obrazky/boty.jpg" #tohle stahne obrazek z telefonu

Ten prvnĂ­ krok se dĂĄ v Gentoo vypustit pokud do /etc/conf.d/bluetooth napĂ­ĹĄete:

# Bind rfcomm devices (allowed values are "true" and "false")
RFCOMM_ENABLE=true
# Config file for rfcomm
RFCOMM_CONFIG="/etc/bluetooth/rfcomm.conf"

A do konfigurĂĄku etc/bluetooth/rfcomm.conf pak

rfcomm0 {
bind yes;
device 00:11:22:AA:BB:CC;
channel 1;
comment "naxphone";
}

Ten výpis adresáře pak vypadá nějak takhle:








(smazal jsem v tom výpisu češtinu, protože v tom zvýrazňování syntaxe to dělá paseku)

Co se mi ale nepovedlo rozchodit je wrapper nad obexftp, který simuluje přimountění toho telefonu. V gentoo obexfs má dokonce ebuild, ale nějak to nefunguje. Na to se ale ještě určitě podívám. Až budu mít další fotečky.

Tags

Napsat komentář