Zaurus again

Written in

by

Tento vĂ­kend byl ve znamenĂ­ Zauruse. A přitom to celĂŠ začalo tak nevině: Evi si asi před měsĂ­cem zlomila svoje pouŞívacĂ­ brĂ˝le a tak jsme ve čtvrtek ĹĄli vybĂ­rat novĂŠ. MusĂ­m říci, Ĺže jsme vybrali sakra pěknĂŠ, uĹž se těším aĹž sem dĂĄm jejĂ­ fotku s těmi novĂ˝mi brĂ˝lemi. No a potom jsme jeĹĄtě běželi do MĂĄje (dneĹĄnĂ­ Tesco na NĂĄrodnĂ­) koupit nějakou koĹĄili tĂĄtovi k svĂĄtku a nakonec jsme ĹĄli do Boulevard Crocodille ve Vodičkově na večeři. Evi mĂĄ k tomuhle podniku jistĂ˝ citovĂ˝ vztah, protoĹže tam předminulĂŠ lĂŠto brigĂĄdničila. Teda abych byl přesnĂ˝ – v pobočce na KulaĹĽĂĄku.

Dali jsme si tam kaĹždĂ˝ Americkou bagetu s masovĂ˝mi koulemi (na tĂĄcku jsme k tomu dostali pikantnĂ­ povĂ­dĂĄnĂ­ bulvĂĄrnĂ­ho stylu – to aby to bylo stylovĂŠ – o tom jak novĂ˝ představitel Jamese Bonda o 2 koule přiĹĄel … samozřejmě o ty z tĂŠ bagety!) a k tomu horkou čokolĂĄdu (jen jednu, ale nakonec jsme ji stejně nevypili celou, protoĹže byla tak hustĂĄ aĹž v nĂ­ stĂĄla ta ĹĄpejle na mĂ­chĂĄnĂ­ – prostě rozpuĹĄtěnĂĄ normĂĄlnĂ­ dobrĂĄ čokolĂĄda) a abychom si jo dali do nosu tak jeĹĄtě jsme tu bagetu přikusovali k vĂ˝bornĂŠmu ĹžampiĂłnovĂŠmu krĂŠmu (ten byl btw taky pořádně hustej – abych pouĹžil bulvĂĄrnĂ­ho slovnĂ­ku – no dobře, tak se omlouvĂĄm vĹĄem kteří čtou bulvĂĄr vĂ­c neĹž jĂĄ, coĹž jsou vĹĄichni, kteří občas projdou kolem nějakĂŠ trafiky, za to Ĺže nevĂ­m jak vypadĂĄ bulvĂĄrnĂ­ slovnĂ­k).

No ale abych se konečně dostal k věci a vy si moc nenaslintali do klĂĄvesnice – napadlo mě Ĺže bych se podĂ­val do bazaru ve Ĺ kolskĂŠ, jestli tam nebudou mĂ­t nějakou starou CF kartu se kterou bych mohl flashnout svĂŠho Zauruse. BTW toho Zauruse sem kdysi koupil prĂĄvě v tom bazaru a mĂĄ se to s nĂ­m tak, Ĺže mi po pĂĄr dnech umřel a jĂĄ sem pak koupil postupně 3 rĹŻznĂŠ CF karty a ani s jednou flashnout neĹĄel. Nakonec jsem ale narazil na jednĂŠ 2k6 meetu na jednoho člověka co si zrovna v batĹŻĹžku nesl nějakou CF kartu do embedded routeru (asi nějakĂŠ czfree AP) a s tou jeho kartou sem to flashnul na nějakou 3.5.1 verzi openzaurusu. To je sice zajĂ­mavĂ˝ projekt, ale asi bych tehdy udělal dobře tam flashnout nějakou lepĹĄĂ­ verzi, protoĹže v tĂŠ době jeĹĄtě tenhle projekt na tom nebyl zrovna nejlĂŠpe.

Nicméně to nejdůležitější co od PDA čekám (čtení ebooků) to splňovalo i když ta aplikace občas segfautla, ale protože jsem pořád neměl CF kartu, tak sem to flashnout nemohl a tak sem se s tím po čase smířil. Možná kdybych si dal trochu víc práce a našel si, že existuje i staticky slinkovaná verze opie-readeru, který jsem nakonec vyhodnotil jako nejlepší čtečku pro ebooky, ušetřil bych si spoustu drobného nepohodlí.

Nicméně v tom bazaru jsem koupil za 100Kč 32MB CF kartu a s ní jsem se mohl pustit do flashování. Nejdřív jsem tam dal původní image 2.38 staženou ze stránek Sharpu (výrobce). Teď mi běhá mráz po zádech když si uvědomím co se mohlo stát. Ale v pátek jsem to dělal naprosto bez zlého tušení a až později jsem si někde na fóru přečetl, že ospack mimo standardního kernelu a image ve flash přepisuje i samotný bootloader a kdyby tedy došlo k nějakému neštěstí v ten správný okamžik (stačilo by vytáhnout ho z napájení, které je při flashování podmínkou) a milý Zaurus by už nikdy neoživl.

S touhle image se mi nepodařilo zprovoznit Qtopia Desktop, coĹž je takovĂŠ udělĂĄtko na synchronizovĂĄnĂ­ kontaktĹŻ, kalendáře a takovĂ˝ch věcĂ­ se Zaurem. Hledal jsem chvĂ­li okolo toho a zjistil jsem Ĺže existuje novějĹĄĂ­ o dost vylepĹĄenĂĄ image – v současnĂŠ době verze 3.13. Dal jsem jĂ­ tam a zjistil jsem, Ĺže s tĂ­m uĹž ten Qtopia Desktop nepĹŻjde vĹŻbec.

No to nic, oproti tomu starému OpenZaurusovi jsem alespoň získal Operu a jiné zajímavé aplikace. Hledal jsem ale dál a našel velice zajímavou cacko image 3.10. Je postavená na původní sharpovské image, ale na rozdíl od ní počítá rovnou s tím, že je vložená SD karta (hned jak jsem si koupil Zauruse, tak sem si také koupil 512MB kartu), takže RAM se celá používá jako klasická paměť a není rozdělená na ramdisk a paměť pro běh aplikací jako u drtivé většiny ostatních kernelů.

Takhle image se mi zalíbila nejvíce. Nainstaloval jsem si tam řadu balíků (začal jsem Operou 7.30 pro mobilní zařízení (v akci jsem jí zatím moc nepoužil, ale zdá se že by mohlo být dobré to zoomování stránky, které umí) a pak dobrou polovinu balíků z téhle české stránky. Kamenem úrazu se ale zdají být 2 věci:

Za prvé WPA podpora na wifi kartě. Mám Linksys WCF11, což je prism2.5 karta (podpora buď pomocí modulu prim2_cs nebo hostap_cs). WPA se dá ale provozovat jen s hostap driverama a ty mi prostě na té Cacko ROM nefungují. Nejdřív jsem řešil jak té kartě flashnout firmware na verzi alespoň 1.7.4 (nakonec jsem to flashnul na nejnovější 1.8.4, ale až po tom co jsem si kapánek mechanicky upravil redukci z CF do PCMCIA, kterou jsem kdysi koupil s CF bluetooth kartou nokia DTL-4. Jak to se mnou aktuálně vypadá se dá sledovat tady ve fóru.

Zdá se že pro vyřešení tohohle problému si budu muset zkompilovat vlastní verzi kernelu s podporou hostap, ale nějak nikde nemůžu najít zdrojáky od tohohle embedix kernelu (konkrétně je to verze 2.4.18-rmk7-pxa3-embedix) a ani konfig.

Další možností je nainstalovat novou verzi openzauruse 3.4.5, která shodou okolností vyšla právě v sobotu. Dokonce jsem tam už měl GPE variantu, ale zrovna při tom ta CF flashovací karta začala zlobit. Flashování začalo, ale nakonec to nenaběhlo. Chvíli mi trvalo než jsem pomocí md5sum zjistil, že soubor, který sem tam zapsal po chvíli už tím souborem tak docela není. Kdyby to takhle zazlobilo při flashování toho původního Sharp ROM pomocí jednoho souboru, tak ani nechci domýšlet ty následky.

Jenže to GPE se mi fakt nelíbilo. Možná tam funguje WPA out-of-box a možná, že operu bych mohl nahradit firefoxem (nepodařilo se mi ho ale nainstalovat když sem tam to GPE měl flashnutý), ale jinak sem se v tom GPE cítil vážně nesvůj.

MoĹžnĂĄ, Ĺže kdybych tam měl to Opie, tak by to bylo lepĹĄĂ­, ale tu image se mi v pořádku nepodařilo dostat. To GPE sem nakonec flashnul rĂĄno, po tom co celou noc byla ta karta v klidu. KdyĹž jsem tam chtěl dĂĄt zpĂĄtky to cacko, tak sem se dostal do docela velkĂ˝ch problĂŠmĹŻ – na tu kartu se mi to nechtělo zapsat tak aby po odmontovĂĄnĂ­ a přimontovĂĄnĂ­ zĹŻstal md5sum stejnĂ˝.

Nakonec pomohlo to dát na hodinku ven na mráz a světe div se, flashnout v pořádku se to tentokrát podařilo.

Někdy v týdnu ale zkusím asi někde splašit nějakou další CF kartu a uvidím. Nikde na netu jsem nenašel žádné reference na karty s kterými to nejde, takže asi jen já mám zrovna takovou smůlu že všechny 3 moje původní CF jsou pro flashování Zauruse nepoužitelné.

JeĹĄtě ale řeĹĄĂ­m jeden problĂŠm, kterĂ˝ mi chybĂ­ kromě funkčnĂ­ bezpečnĂŠ wifi ke ĹĄtěstĂ­ – totiĹž českĂŠ mapovĂĄnĂ­ klĂĄvesnice. Cecko vymyslel rus, takĹže tam je rozchozenĂĄ funkčnĂ­ ruskĂĄ virtuĂĄlnĂ­ klĂĄvesnice, ale nikde se mi nepovedlo najĂ­t nějakĂ˝ konfigurĂĄk, abych to změnil na českou. Jinak jak na tenhle problĂŠm v OpenZaurusu tento topic ve fĂłru. Pro mapovĂĄnĂ­ HW klĂĄvesničky na mĂŠm nynějĹĄĂ­m cacko ROM se zdĂĄ bĂ˝t tĂ­m sprĂĄvnĂ˝m balĂ­kem keyz. ProblĂŠm tohohle softu ale byl, Ĺže ta konfiguračnĂ­ utilita se tváří Ĺže normĂĄlně editujete, ale pak nic nezměnĂ­ při opětovnĂŠm spuĹĄtěnĂ­ je vĹĄe při starĂŠm.

Řešením je najít konfig téhle aplikace, ale jak? No přeci
kouknout se do zdrojáků. Když se zedituje tenhle konfigu, tak už se to skutečně na té stavové lištičce změní. Jediný problém je teď poeditovat tu keymapu.

Tags

Napsat komentář