Člověk se pořád něco učí. Na primĂĄrnĂ­m nameserveru firmy kde spravuji unixy pouŞívĂĄme djbdns. Je to takovĂ˝ hezkĂ˝ bezpečnĂ˝ systĂŠm, pravda trochu nestandardnĂ­ (obzvlĂĄĹĄĹĽ pro člověka zvyklĂŠho pouŞívat BINDa – coĹž teda jĂĄ rozhodně nejsem – jĂĄ sem nedĂĄvno ve ĹĄkole měl přesně opačnĂ˝ problĂŠm kdy po nĂĄs chtěli konfigurovat BINDa a jĂĄ si to nejdřív musel přeloĹžit do syntaxe tinydns, udělat změnu a pak zase přeloĹžit do BINDa).

Jenže teď jsem dostal za úkol přenést jednu doménu na náš primár (oni nám dál budou dělat sekundár). No a problém se objevil v konfiguraci sériového čísla. On totiž BIND nepočítá sériové číslo automaticky, ale ručně se musí po každé změně v doméně inkrementovat (většinou se to řeší tím, že je tam něco takového: 2005050120).

Moje oblíbená tinydns počítá automaticky sériové číslo, ale nechá si vnutit jiné. Konkrétně takhle:

Zmojedomena.cz:ns1.mujprovider.com.:hostmaster.mojedomena.cz.:2006041320:7200:3600:604800:3600:3600

Jak vidíte tak první číslo je to sériové číslo. Jen upozorním, že tenhle řádek by měl být jako úplně první z řádků relevantních k téhle doméně. Ty ostatní čísla jsou různé doby platnosti cache atd. Nic co by mne zrovna dnes zajímalo.

Ale jak zjistit, že je to nakonfigurováno správně? No jasně, pomocí utility dig:

dig @ns1.mujprovider.com mojedomena.cz AXFR

Co používám běžně, že místo axfr se dá specifikovat mx, pokud potřebujete MX záznam, nebo třeba NS atd.

Tags

Napsat komentář