webkamerka v linuxu

Written in

by

Konečně mám od minulého týdne prázniny. Pravda nebude to tentokrát moc o odpočívání, protože mne čeká práce na diplomce a docela rád bych si také dokončil svojí vlastní daňovou evidenci napsanou ve squeaku, jejíž větší část jsem odevzdal jako semestrálku na objektové programování.

Dnes se mi ale do ruky dostala kamerka, kterou Evča dostala od svĂŠho tatĂ­nka a hned jsem ji musel vyzkouĹĄet. Nejdřív jsem nainstaloval soft u nĂ­ na notebooku na Windows XP a zkusil jsem to pouŞít ve skypu a se sĂŠgrou jsem si pokecal ve videokonferenci (teda jednosměrnĂŠ – sĂŠgra nějak prej nemohla zrovna najĂ­t svojĂ­ webkamerku).

Dnes jsem to zkusil rozběhnout v linuxu a celkem musím říct, že to žádný velký problém nebyl. Ta kamerka se po připojení do usb hlásí takhle (zjištěno pomocí lsusb):

Bus 003 Device 115: ID 046d:08a9 Logitech, Inc.

A to stačilo dát do googlu (tedy ty identifikace) a našlo to záznam na nějaké španělské wiki a to mě nakoplo na stránky tohoto driveru. Ten má dokonce ebuild v portage (balíčkovací systém gentoo), takže instalace proběhla bez problémů. Jediné co sem musel ručně doinstalovat byla nastavovací utilitka spcagui.


tak to jsem jåtak to jsem jåjå se usmívåm07:02:2006-21:21:49.jpg07:02:2006-21:21:25.jpg07:02:2006-21:21:09.jpg

Teď se mi nainstalovala ekiga což je bývalý gnomemeeting, aneb opensource sip klient, který mimo jiné umí i video konference a teď jdu prověřit určité zvěsti o tom, že by se snad mělo nějak dát přes sip protokol dát bavit i s uživateli skypu.

Tags

Napsat komentář