ODEVZDANI SEMESTRALKY Z TeXU

Written in

by

Včera jsem konečně odevzdal semestrálku z TeXu. Za 5 minut dvanáct. Dnes je totiz poslední termín. Naštěstí tam Olšák byl, pozval mne dál, vytáhl jsem disketu, kterou jsem doma vědom si toho, že tam olšák má unixový desktop naformátoval na ext2 a tím jsem ho trochu vyvedl z míry, protoze připojit ext2 disketu bylo potstatně komplikovanější než dosovou.

No ale nakonec se to povedlo a začali jsme. ManuĂĄlek proletěl očima, neříkal k němu nic (dĂĄval jsem si zĂĄleĹžet), jen při překladu latexem se trochu podivoval nad tĂ­m, Ĺže to vyhodilo spoustu hlĂĄĹĄek s rĹŻznĂ˝mi rozměry. Ptal se mě jestli to dělĂĄ normĂĄlně – to jsem mu odkĂ˝val, protoĹže doma to mĂĄm pomocĂ­ plug-inĹŻ udělanĂ˝ ve vimu tak, Ĺže mi po vypisuje jen chybovĂŠ hlĂĄĹĄky.

No a pak začal zkoušet ten program, něco to počítalo, zkusit tam přidat další dva vyčíslené výrazy a co myslíte: nic. Vrhnul jsem se ke klávesnici, napsal jsem vi (Olšál je zapřísáhlím uživatelem emacse) a pak jsem se totálně ztrapnil, když jsem začal někde zuřivě pakčat backspace a ono to místo toho začalo dělat blbosti. Smál se, že když příkazy jako dd (v tu chvíli jsem byl tak dezorientovný, že jsem se i řádek snažil smazat backspacem) a j,k bych měl umět jako uživatel vička. Přihodil k dobru ještě historku o tom jak se kdysi musel naučit používat na nějakém starém unixu řádkovou variantu vička.

No nakonec jsem zjistil, že to projde až k podmínce kde se zjišťuje jestli je to výčíslené, ale proč to nevzalo jsem nepřišel. Ale zeptal se mne na to jak to vlastně funguje a říkal, že když kdysi on dělal parser tak to dělal pomocí zásobníku. Jasně. Ten můj způsob, kdy jsem používal rekurzi je vlastně zakuklený zásobník. No nakonec mi ten zápočet dal a bylo.

—-

Večer jsem pak stavěl s evi ten můj nový stůl. A je vážně supr. Jen mám trošku strach z toho, že výška nohou se nastavuje 2 umělohmotnými špuntíky, takže celá váho stolu vlastně drří na 4 těhlech umělohmotných špuntech, které jsou našroubované do spodní čísti s tlačí na horní část nohy, které jsou v sobě. No ale zatím to drží. A ten stůl je vážně překrásný. Teď ještě uvažuju jestli si nad monitor dám druhý monitor.

Tags

Napsat komentář