SOJ

Written in

by

Vcera jsme meli prvni cviceni ze SOJ. Prvni dojem je asi takovy ze to nebude zadna prochazka ruzovym zahradem. Ten cvicici mluvi skoro jako ve strojaku, totiz desne rychle a usporne (skoro jako kdyz nas presvedcoval ze nejlepsi kompiler je nasm, i kdyz nekomu muze vadit ze neyzauje po navesti : – je to pry zbytecny uhoz… nj ale to ladeni pak, kdyz kazdy preklep interpretuje jako navesti a ne jako neznamou instrukci). No proste mluvi tak ze mu chvilemi neni vubec rozumet a navic jeste pise tak ze to taky moc neni k precteni. Na druhou stranu to vyzaduje neustale soustredeni, coz je docela dobre.

Kazdopadne nam predhodil na svuj web mozna temata semestralek a zatim se mi nejvic libi tema snifferu. Nicmene docela rad bych si to napsal pro linux. Uvidime co mi na to rekne. A doufam ze mi to nikdo do pristiho tydne nevyfoukne.

Ted si ale nastavuji vimko jako editor pro asm zdrojaky. Pamatoval jsem si ze jsem kdysi mel nekde nastavene ze po stisku F9 se mi ten zdrojak ulozil a zkompiloval, ale nemohl jsem si vzpomenout na ten znak, za ktery vim doplni aktualni jmeno souboru a aktualni jmeno souboru bez pripony. Na vim.org jsem nasel jen ve FAQ castecnou odpoved v otazce 15.1 ale nebyla tam ta zalezitost bez pripony.

Nakonec jsem sahnul po CD se zalohou veci z prvaku (mezitim jsem si vzpomel ze jsem to pouzival pri prekladu pascalovskych zdrojaku) a rozbali ten spravny archiv a nasel jsem tam kyzeny radky. Vysledek vypada nasledovne:

$ cat .vim/asm.vim
set syntax=asm
syntax on
set nowrap
set makeprg=nasm\ %\ -o\ %<

map <F2> :w<CR>
imap <F9> <Esc>:w \| make<CR>i<Right>
map <F9> :w \| make<CR>

Tags

Napsat komentář