IM PRO MOBIL

Written in

by

Uz od chvile kdy si evik koupila novy mobil se mi hlavou porad honi ruzne zpusoby jak zlevnit na minimum komunikaci mezi mnou a evinkou pomoci textovych zprav (jinych nez sms). Jeji novy mobil totiz umi Javu, ktera se vetsinou pouziva na stahovani her, ale existuje i nekolik im klientu o kterych jsem psal uz predminule. Ja vsak promyslim jinou koncepci: co kdybych si napsal vlastni system pro vymenu zprav specializovanou na mobilni zarizeni. Ja asi jen tak mobil s j2me mit nebudu, zato moje R520 umi bluetooth a to mi ve spojeni s dnes uz ne prilis drahou vecickou Blue5 dava uzasnou moznost pripojit muj palm pres GPRS na internet.

Prvni napad byl, proste uprvati nejaky existujici treba icq klient, aby odchozi posty komprimoval (nemohlo by to byt moc slozite, protoze zase tak vykone procesory v mobilech nejsou) a nejaka proxy by to rozkomprymovala a poslala dal. Vzhledem k tomu ze se posilaji textove informace, mohlo by to byt docela vyhodne.

Dalsi moznost je udelat primo server aplikaci, na kterou by se pripojovali klienti pomoci komprimovanych prenosu. Bylo by to to hodne privatni reseni a vyhnuly bychom se tak zbytecnym prenosum typu nejakej user je online nebo ofline. Pouze by se status zjistoval pri odeslani a pak by to fungovalo jako jakesy dorucenky. Na palmu bych mohl udelat nejaky hack, ktery by mi umoznoval jakysi multitaskynk. Cetl jsem o nejake komercni aplikaci ktera to umoznuje.

Treti reseni je udelat nejaky modul, neboli transport do jabbera, takze bych mohl skloubit vyhody prvni moznosti (dostupnost pro vsechny svoje zname) a vyhody druhe moznosti (vlastni server zamereny na co nejmensi velikost prenasenych dat. Ovsem bylo by to nejvic prace.

No kazdopadne ted nemam cas ani na jednu z tehlech moznosti. Nejdriv po zkouskovym, pokud se mi podari udelat zkousky driv. Dnes jsme psaly 2 pisemky, zapojoval jsem jednu laborku (a ani jedno se mi vubec nepovedlo) a zitra pisu jeste jednu pisemku. A to nemluvim o dalsi pisemce pristi ctvrtek, ktera bude hodne dulezita a o odevzdani casti semestralky do pristiho tydne…

Tags

Napsat komentář