TUNING DESKTOPU

Written in

by

Minuly vikend jsem konecne od segry dostal jeji stary processor (700MHz Intel Celeron (Coppermine) nebo to mi alespon tvrdi jadro pri startu) a taky jeji grafickou kartu NVIDIA TNT2 se 32RAM. Tesil jsem se na to, zem i konecne bude mozilla chodit hezky rychle a ze se konecne zbavim toho neprijemneho efektu kdyz nekam kliknu ze se klikne fakticky 2x (obzvlast u mozilly kdyz zaviram tab je to hooodne neprijemny a potom kdyz vkladam nekam text mysitkem a on se vlozi vyckrat).

Tak jsem tedy dal do poce ten processor a kartu, a nabootoval jsem. Samozrejme nenabehly iXy, s cimz jsem pocital a uz jsem si stahnul driver primo od nvidie (pred par dny prave vysla nova verze). Jenze ouha. Ten uzasny samospousteco-rozbalovaci-kompilovaci fajl mi zahlasil chybu, ze mam jadro zkompilovane jinou verzi gcc nez jakou to detekovalo (to bude asi tim nedavnym upgradem na unstable debiana kde je default gcc (GCC) 3.3.2

No tak jsem si stahnul nove stable jadro 2.4.22 (pravda uvazoval jsem docela dost o stahnuti 2.6.0test ale nakonec jsem si vzpomel jak na cryptofestu nekdo rikal ze mu to jednou do tejdne vytuhne na tomhle jadre…) no celoy setup jsem si prosel a asi napotreti jsem to zkompiloval.

Pak uz si driver od nvidie dal rict a uz jsem se dival do prihlasovani XDM a posleze do KDEcka. Nojo, jenze kyzene zvednuty performace se nejak nedostavilo!!! Proste se vsechno porad hybalo hrozne pomalu – presne jako pred upgradem. Jen tak pro uplnost – predtim jsem mel 400MHz Celerona a starickou ATI Range Pro 4MB RAM.

Dnes jsem si rekl ze to by v tom byl cert abych no nezrychlil a zacal jsem patrat po nejakych strankach o tuningu linuxu. Nejdriv jsem nasel tenhle navod a dostal jsem se az k popisu swapu (to se me netyka, protoze pameti mam od jiste doby docela dost a na swap uz hooodne dlouho nedoslo. Nicmene je tam popisovan tuning disku pres parametry v /proc. Nic proti, ale do toho se mi nejak moc nechtelo.

Mezitim jsem zjistil ze pry presne ten muj novy Celeron patri mezy ty, ktere jdou vyborne pretaktovat. Schvalne jsem to zkusil (nastavuje se to u me v biosu a nez jsem prisel na to, ze musim Disabelnout volbu Spread aby se to nastaveni projevilo…) no ale pak uz to nabehlo na 877 a jen tak cvicne jsem pustil kompilaci jadra. Ta by to mela dost zatizit, abych zjistil zac je toho loket. No a kdyz se to dokompilovalo, tak jsem vlezl do biosu (zkousel jsem najit pro linux nejaky program na monitorovani teploty, ale nepovedlo se mi to zkompilovat. Navic jsem pri tom prisel na to, ze apm daemon mi tvrdi ze namam v jadre podporu pro apm. Nakonec jsem zjistil, ze to je proto, ze mam v biosu zapnuto acpi. Kdyz se vypne, tak apm funguje normalne. Jenze zase nefunguje podpora acpi. Budu se muset nejak poinformovat jaky je v nich rozdil a co by se mi hodilo vic.

No a nakonec jsem nasel tuhle stranku kde je odkaz na vyladeni vykonu disku (coz jsem seznal ze bude asi nejpravdepodobnejsi pricina mych potizi, potom, kdyz mi prikaz

# grep -r neco /etc/* &; watch -n1 ‚ps axlw | grep grep‘

Ukazoval porad D jako ze ceka na Disk. Vlastne jediny prikaz ktery jsem nakonec pouzil je

# /sbin/hdparm -d1 -X66 /dev/hda

i kdyz musim poznamenat ze uz nekdy o vikendu jsem prisel na to, ze nemam v kernelu zapnutou podporu DMA, coz se udela tak ze v sekci ATA/IDE/MFM/RLL support —> IDE, ATA and ATAPI Block devices —> PCI IDE chipset support a tady pak podporu pro moji matsonic desku s chipsetem via:
VIA82CXXX chipset support

No a pak uz jsem jen upravil /etc/init.d/hdparm aby se vzdy startoval jako X66 a ted uz jsen doufam ze to pojede tak jak ma.

Tags

Napsat komentář