U4 && LM-SENSORS

Written in

by

Uplynuly vikend jsem temer vyhradne stravil bastlenim ulohy 4 na predmet zvany strojove orientovane jazyky (rozumej assembler). Bylo to peklo. Ta uloha se nezda, ale kdyz to clovek ma vymyslet tak to desne dre. Jeden spoluzak se nechal slyset ze to mel za vecer hotove. Hmmm. Asi jsem nejakej natvrdlej. Mozna bude taky duvod toho proc mi to porad jeste nefunguje v tom, ze jsem si blahove myslel ze budu mit lepsi vychozi pozici kdyz jsem si stahnul pred 2 tydny pocatecni stadium Ondry. No to sem si dal. Jednak tam mel spoustu chyb a ten hlavni algoritmus byl prakticky nepouzitelny. Alespon po me. Pokud jste nekdy neco psali v assembleru tak vite jak tezke je po par mesicich vykoukat byt z dobre komentovaneho zdrojaku co to ma jako delat. No a ted ja nejsem zadnej assm genius a mel jsem rozlousknout zdrojak jineho cloveka. Nakonec jsem to dnes rano vzdal a komplet jsem to az na ty puvodni palety prepsal (mimochodem v tech paletach mel taky docela drsny chyby – treba to posilal na paralelni port misto na grafarnu…nez jsem na tohle prisel….)

Ted jsem ve stadiu ze uz to skoro vypada jako ze by to mohlo byt ono, akorat ze tam jsou nejaky chyby. Tak treba mi to udela vpravo nahore a dole modry puntik. Netusim proc. Taky ty struktury ktery ma na tom testovacim screenu jsou na tom mem kapanek jine. No snad mi ji vezme. Pevne v to doufam. Musi. Preci jsem 2 tydny drahoceneho casu nezahodil jsen tak nadramo!

No a ve chvilkach odpocinku mi to nedam a snazim se rozchodit lm-sensors. Je to udelatko ktery mi ma umoznit sledovat treba teplotu procesoru, nebo otacky vetracku. Uz jsem nekolikrat kompiloval jadro, ale porad to nejak nemuzu rozchodit. A navic mi prestala chodit televizni kara 🙁 Pred chvili jsem se dozvedel ze to pouziva stejny rozhrani i2c, ktere najdete v character devices.

No ale ted zase zpatky do prace na tom assemblerovkym zdrojaku. Musim prijit na to proc se tam delal ty podelany tecky…

BTW: Malem bych zapomel – do sekce obrazky jsem mimo par fotek okolo czfree pridal i 2 fotecky jak to tady u me v pokoji vypada, kdyby vas to nahodou zajimalo. Pri te prilezitosti jsem zjistil, ze nefunguje ten dynamicky generovanej nahled, takze pro zobrazeni fotky musite klepnout na ten otaznik dole vdle cisel. Uzijte si je 😉

Tags

Napsat komentář