PRVNI NAHLEDNUTI NA JADRO 2.6.0

Written in

by

Tak jsme se nakonec dockali a pod vanocnim stromeckem najdeme prvni stabilni verzi kernelu 2.6

Konecne snad mam trosicku casu (nebo si to spis jen myslim), abych pri prilezitosti vyzkouseni 2.6 jadra zaroven rozchoditl HTB. Na rootovy zrovna predevcirem vysel dalsi z rady clanku sice ponekud zjednodusenych nicmene navodu na rozchozeni zakladniho HTB shapingu. Pro neznale prihodim, ze je to technologie umoznujici spravedlive rozdelovat rate na jedne lince (zpravidla do internetu) mezi nekolik uzivatelu (IPcek, procesu…). Pro ty znale jen kratce: proste dela to same co CQB ale jednodusejc z hlediska konfigurace (nebo sem to alespon slysel).

Jednou sem se uz snazil to rozchodit ale nepovedlo se. Psalo to nejakou divnou chybu, takze byl asi nejaky problem s verzemi.

No ale ted se mi na serveru hezky kompiluje jadro 2.6.0 a co se prvnich dojmu tyce – menuconfig je daleko prehledneji clenen, kompilace se musti simply by make a hlavne ten vypis toho co se kompiluje je fakt bozskej. Drobna ukazka:

LD sound/isa/es1688/built-in.o
LD sound/isa/gus/built-in.o
LD sound/isa/opti9xx/built-in.o
LD sound/isa/sb/built-in.o
CC [M] sound/isa/sb/sb_common.o
CC [M] sound/isa/sb/sb_mixer.o

CC net/ipv4/proc.o
CC net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_standalone.o
CC net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_core.o
CC net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_proto_generic.o
CC net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_proto_tcp.o
CC net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_proto_udp.o
CC net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_proto_icmp.o

Jestli vyvojari udelali stejnej kus prace na vykonu noveho jadra, jakou udelali na privetivosti kompilace, tak to bude hoooodne dobrej kernel.

Jinak shrnuti novych vlastnosti kernelu 2.6 v ceskem prekladu najdete na linuxzone

————————————————————

DELANI SEMESTRALKY Z DBS V UCEBNE VE SKOLE

Ve ctvrtek jsem odevzdal vytistenou verzi svoji semestralky z LS (kouknete do Obrazku nahore v rozcestniku a pak kategorie skola – jen tak pro predstavu jak vypadas vysledek snazeni). No a hned potom jsem na SOJich jen tak na pul ucha poslouchal vyklad o ide discich (treba jaky je rozdil mezi pristupem LBA a CHS a jak je to tedy s rozchozenim velikych disku..) a hlavne jsem pracoval na plnich skriptech moji databaze kterou delam jako semestralku na DBS.

Taky me pekne nastval spoluzak ze stredni, kdyz pouzil moji optimalizaci z minuleho tydne (kterou jsem BTW zvysil pocet optimalizovanych bytu na 3, takze mam jistou 1 😉 na novy zdrojak a prej mu to uznal. Pritom me naprosto to samy pred trema tydnama neuznal a tak jsem stravil o nekolik dnu vic hledanim optimalizaci.

No ale hned po zkonceni SOJ jsem se nacpal do vedlejsi ucebny a zacal jsem makat na formularich k te svoji dabazi v Oraclim Forms Builderu. No a nakonec jsem odchazel az v sedum vecer. No a vcera, tedy v patek jsem tam nabehl znova, dokonce nam odpadlo cviceni z TI takze jsem tam mohl byt o hodinu driv a zurive jsem klikal jako blazen. No jenze v 12:30, kdyz tam zkoncila normalni rozvrhovana vyuka tak se najednou do te ucebny zacali trousit duchodci a ja sem nahle pochopil, ze asi tam bude mit vyuku univerzita tretiho veku. Pred tim jsem o tom jen slysel, ale tohle bylo docela nehezke prvni setkani. Jak jsem tam totiz delal nad tou databazi, tak tam nademnou stal nejaky starik (pritom skoro vsechny okolni pocitace byli volne) a tak jako jevil nedockavost, ze uz by se chtel prihlasit a aby o tom nebylo pochyb tak mi jeste poklepal na rameno a rika – pane kolego, pak to nevypinejte!

No to me ovsem dorazilo a tak jsem se radsi odhlasil a sel do vedlejsi ucebny ve ktere mame normalne ty SOJ (assembler). Par lidi melo evidentne stejny napad jako ja – totiz v jedinych hodinach za tyden kdy v te ucebne neni vyuka si naklikat ty formulare, ale ten clovek co tam prednasel nekompromisne kohokoli pod sedesat vyhodil.

Cekal jsem tedy hodinu a pul, jenze k memu zdeseni tam mela pak vyuku jina skupina starenek a stariku (otevrenymi dvermi jsem videl ze je ucili jak udelat tucne pismo ve wordu atd.).

Nanestesti nejak akorat spadnul isqlplus a jiny primy klient do skolni databaze nebyl k dispozici, takze jsem ani nemohl pokracovat v praci na plnicich skriptech. Dokonce i linka sem domu porad nejak padala.

Nastesti akorat vysel z te 311 kde byli starici nejaky starsi pan, nejdriv jsem si myslel ze patri k nim, ale kdyz se me zacal vyptavat jak to chodi a jestli to neni moc pomale, tak jsem se ho odvazil zeptat jestli nevi jak tam jeste budou dlouho. Hmmm prej az do 18h 🙁

Ukazalo se ze je to clovek co zpravuje tyhle ucebny a kdyz sem mu rekl jaky je problem, tak mi ochotne pridelil prava na vzdaleny pristup na pocitac ve vedlejsi ucebne kde zrovna nikdo nesedel. No to bylo uplne super. No to ted umi XPcka nove. Proste zase neco co opsali z unix like os.

Nicmene byl tu dalsi problem. Jak predtim spadnul ten aplikacni server, tak sem si asi zrovana akorat zablokoval 2 translace a psalo me to vytrvale ze vycerpan limit session na uzivatele 🙁

No dopadlo to tak ze jsem zoufale poslal mejly jak memu cvicimu/prednasejicimu a nakonec hodinku pred tim nez jsem chtel odejit (protoze jsem s Evi byl dohodli ze zajdeme od 18:45 na MatrixIII do IMAXU) tak mi prisel mejl, ze Halaska restartoval db server a ze uz to snad pujde. No a tak se v dobre vse obratilo a pokud to jeste nekdo nesmazal tak screenshoty z tech formularu uvidite tady.

No a ten Matrix jeste na tom obrim platne byl vazne uplne uzasnej. Doporucuju. Sice listek stoji 200, ale stoji to za to. No a taky jsem se navecerel u Pandy (to je tkovej fastfood tam nahore na flore a vetsi pobocku maj pak na novym smichove). Sikmovoky kuchari tam primo ty jidla smazi pred vama (no teda vetsinu ne, ale zrovna ty kureci nudle ktery mam najradsi jo – pozor, paradoxne ty smazene kureci nudle maj udelany dopredu, ale kureci nudle primo dela na panvy vok).

Tags

Napsat komentář