PRIPOJENI EVIKA

Written in

by

Zapujceni antenky od guliho ve stredu cestou z prace se nezdarilo, protoze kdyz jsem v osmu tahal jeho blizke z domu tak guli jeste kdesi za kopci instaloval nejakou wifinu a tak jsem si privstal na silvestra, pak jsem neodhadnul cas a dorazil jsem o ctvrt hodiny driv pred jeho barak nez rikal ze pujde priblizne do prace a kdyz sem tam mrznul pul hodiny tak jsem ho prozvonil a guli mi konecne vysel v ustrety s krasnou makou jaginkou.

Odpoledne jsme vytahli Evincicn noteboocek a jali jsme se zkouset neco chytit. Ale asi hodninu se to nevedlo. Na vine byl hlavne dosti nelogicky zpusob, jakym se pracuje se pcmcia sitovkou WL11B+ pod Windows XP. Ono se totiz nejdriv musi nainstalovat software, pak tam teprve strcit kartu (XP ji deteknou a priradi ji predinstalovnay driver) a pka je treba prehodit v roletovem meny wireless client aplikace (v systray) nejakou volbu (z prvniho sloubce druha volba enable/disable zero configuration). Pak totiz se zpristupni tlacitko upravit v nativni podpore wifi karet XPcek a pak uz muzete vesele hledat dostupne site.

Dalsi problem pak byl, ze jsem asi minule kdyz jsem rval pigtail z karty kousek toho malinkyho konektoru ulomil a nevsim jsem si, ze neni uplne zastrceny. Nastesti ten pigtail de dal dobre pouzivat a jde ted o dost jednoduseji vytahnout.

Pak uz sem po spravnem natoceni anteny (prekvapilo me ze u te jaginy, kdyz ji otocite tak aby „bodliny“ byli vodorovne tak to je vertikalni polarizace) sem chytil celkem 3 site z nichz jeden byl awe.

Pripojil jsem se, ale k nejake kloudne cinnosti jsem to uz na silvestra nedonutil. Awe mel totiz tak paranidne nakonfigurovany firewall ze me ani nenechal nikam pingnou.

Vcera uz ale pingat slo a tak jsem zjistil ze se od evicky nedostanu do zadnych svych rozsahu s vyjimkou spojovacky na aweho. Nakonec byl problem v tom ze awe nemel u sebe routy na moje rozsahy, takze ke me to chodilo oklikou ale u me ty routy byli, takze k awemu to chodilo primo a bud muj nebo aweho poc se s tim nejak nesmiril.

Potreboval jsem ale evicce nejak rozjet inet. Vhodnou branu jsem mel, jen sem nevedel jak tam nasmerovat packety. Awe hned zamitl moznost ze by u sebe udelal alternativni tabulku pro evi (source routing) a poradil me ad zkusim ipsec tunel. Tunel je vlastne vytvoreni virtualniho interfejsu, kterej se tvari jako by byl spojen primo s cilovym pocitacem kabelem, ale ve skutecnosti se to zene pres internet a navic jako treba v ipsecu se to na cestu vydava zasifrovane. Velice hezky je tunelovani vysvetlene v serialu clanku na rootovi.

Jenze k rozchozeni ipsec je potreba opatchnout jadro (nebo alespon u 2.4 ano) a to se mi vzdalene na routeru opravdu riskovat nechtelo. Uz uz jsem to chtel vzdat, kdyz tu jsem dostal spasny napad a poprve v zivote (fakt nekecam) jsem si na router nainstaloval squida (stacil dselect a pak poeditovat si ce rozsahli ale uzasne prehledne komentovany konfigurak /etc/squid.conf kde jsem povolil jen IP evicky) a bylo hotovo. Mozna ze to jeste zabespecim pomoci hesla.

No a pak samou radosti jsem jeste u sebe rozjel teamspeak coz je prej velice dobry telefonovaci nebo spise konferenci server. Pro mne je nejdulezitejsi ze ma klienta i pro Linux i pro Windoze, ale kapku mi vadi, ze neni Open Source. Uz se ale tesim az to telefonovani vyzkousim s Evickou.
————————————————————

TEPLOMER PRO ROUTER
Dnes v praci jsem si chtel na chvilku odpocinou (proc sakra vola tolik zakazniku z Brna ze jim to nejede?) a kouknu na czfree.net a tam hned na hlavni strance me zaujak odkaz na diskusi
Chcete vědět jak velká zima je vašemu routeru? odkuk vede odkaz primo na pekny navudek. Vzhledem k tomu, ze mam router na balkone (kuli delce kabelu samozrejme!) tak myslim ze se az bude trosku casu do neceho podobneho pustim. Preci jen je na to potreba jen par soucastek.

Taky sem dnes nasel tenhle seznam ruznych hezkych net utilitek. Myslim ze az budu mit vic casu tak si je porade projdu.

Tags

Napsat komentář