POSLEDNI ZKOUSKA A PRIHLASENI BEZ HESLA

Written in

by

Dnes jsem delal posledni zkousku a to z teoreticke informatiky. No bylo to fakt desny. Ne ze by ta pisemka byla tak tezka, to vubec ne, ale zacinalo se misto v 7:30 v 8:10 a co bylo horsi, i kdyz rikali ze ustni zacne v 13:00 (a minule to prej dodrzeli) prisli 2 asaci az okolo druhy s opravenymi pisemkami v radu jednotek (z tech 50 lidi co tam bylo).

No a kdyz jsme se pak dozvedeli ze ustni bude az v pul pate… no nakonec ten zbytek zacali opravovat online a ja sem sel na radu hned ze zacatku, takze kdyz me vychazelo mezi 2-3, tak sem si nechal napsat za 3 a sel jsem domu.

No a ted jsem zkousel nastavit tady doma sshcko abych pokazde kdyz se chci prihlasit na server (jako ze to delam velmi, velmi casto) sem nemusel psat heslo. Uz ve zkouskovem jsem nasel moc hezke micro HOWTO na tohle tema. No postupoval jsem presne podle nej a fakt to tak funguje. Stacilo na mem desktopu pustit

ssh-keygen -t rsa

a takto vznikly soubor ~/.ssh/id_rsa.pub zkopirovat na server do ~/.ssh/authorized_keys2. V tom howto doporucujou pouzivat jeste passphase, ale pak se me to pta na tohle heslo a jsem tam kde jsem byl predtim. Mozna nekdy priste zkusim to udelat tak abych to heslo daval jsen jednou a pak kazdy potomek Xu ze by automaticky prihlasovat pod timhle heslem.

Dalsi ukol pro mne je ale ted rozchodit to pod woknama. Evice jsem totiz na notes dal puttyho a prihlasuje se na specialni ucet kde me pres moji semestralku z prvaku (patch do centericq) pise smsky.

Trochu jsem zapatral a jeste jsem nasel jeden velice podrobny navod. V podstate jde o to stahnout ty 3 soubory:

putty.exe
pageant.exe
puttygen.exe

Pozor! Pokud uz mate stazeneho jen putty.exe tak mohou nastat problemy. Ja sem se o to tak pokousel, ale zacalo to nakonec fungovat az po tom co jsem si stahnul stejnou verzi putty jako ty ostatni 2 soubory.

Pak si ponicu puttygen.exe vygenerujete klic a ten public date do domovskeho adresare na pocitaci kam se chcete bez hesla hlasit jak bylo popsano vyse. Ja jsem jeste upravil ten soubor aby mel stejnou syntax jako ten vygenerovany pod linuxem (na zacatek jsem pridal ssh-rsa, smaznul jsem hlavicky a slepil ten klic na jeden radek). Taky jak mi to nefungovalo tak jsem to mv na authorized_keys (ufik jsem tu dvojku na konci), ale jak jsem psal, tak ten problem byl nakonec ve verzi puttyho.

Pak je jeste potreba dat do „Po spusteni“ link na tu posledni utilitu pageant.exe ktera jako parametr dostane ten soubor ppk (neboli privatni klic).

————————————————————-

RDESKTOP – REMOTE DESKTOP PRO LINUX

A ted neco z trochu jineho soudku. Jen tak zkusmo jsem zapatral, jestli by neexistoval nejaky klient pro Remote Desktop ve windows XP a nasel jsem tenhle projekt. Urcite ho vyzkousim.

Tags

Napsat komentář