XAWTV A JADRO 2.6

Written in

by

Vcera jsem rozchodil jadro 2.6 na desktopu. Stahnul jsem totiz novy drivery pro NVIDIU a kdyz jsem je jednou zkompiloval tak uz nebylo cesty zpatky (aneb nikdy nemazde zdrojaky aktualne pouzivaneho jadra i kdyz nemate dost mista).

Jediny problem na ktery jsem po vypnuti vesafb narazil byla nefunkcnost xawtv. Vlastne uplne nejdriv jsem se vylekal ze mi nejdou zvuky (preci jen jsem prechazel z oss driveru na alsu) ale nakonec jsem zjistil ze jen byly vsechny kanaly v mixeru uplne zeslabene. Ten xawtv me ale stval. Ukazovalo to modry screen takze jsem si mohl byt jisty ze modul je zrejme spravne natahnuty a podle vypisu dmesg i spravne vzal kartu ale ten tuner byl nejaky divny.

Kazdopadne pak jsem zjistil ze byvaly soubor /etc/modules.conf se ted menuje /etc/modprobe.conf a tam jsem vlozil neco takovyhleho:

alias char-major-89 i2c-dev
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
options i2c-core i2c_debug=1
options i2c-algo-bit bit_test=1
options bttv card=1 tuner=0 radio=0
options tuner type=0

Konkretne mam jeden z modelu bttv848 PCTV miro video.

No ale pak jsem se pustil do rozbehani jadra na serveru a zacali moje problemy. Tak predne jsem zjistil ze jadro ktery jsem zkompiloval je vetsi nez disketa. Ted se slusi rict, ze muj server ma v sobe starickou desku, kerou jsem poridil kdysi ve druhaku na stredni a ze muj 30GB disk to proste nenadetekovalo. Ne ze by nasel jiny disk – ne proste to zustalo pri te dekteci viset a nepomohlo uz zadny mackani skip a podobne.

No tak jsem zkouknul stranky vyrobce ani me netrvalo dlouho najit nejnovejsi release biosu pro tuhle desku (ten releas byl z roku 99 😉 ktery pridaval prave Support for large disks. Udelal jsem si bootovacku dosu, nahral na ni tu flashovaci utilitu no a hned bios spravne nadetekoval disk a konecne jsem mohl prestat protezovat disktetovku pri kazdem bootu (ono totiz pro ty co by to nevedeli, linux je na biosu naprosto nezavisly, tedy nemusete mu nic v biosu nastavit, jen ze chcete boot z diskety a linux si pak vsechno stejne nadetekuje sam).

Konkretne kdyz to novy jadro nabootuju, tak mi jakekoli pouziti iptables zahlasi:
FATAL: Module ip_tables not found.
iptables v1.2.9: can’t initialize iptables table `filter‘: Table does not exist (do you need to insmod?)
Perhaps iptables or your kernel needs to be upgraded.

Pritom ale ip_tables je v primo v jadre, takze by modul rozhodne nemel byt potreba.

No dobra, zkusil jsem to tedy zkompilovat jako modul a tim padem i jako modul muselo byt vsechno ostatni co na iptables zavisi. No a ip_tables se v pohode natahl, ale ten nejdulezitejsi modul, totiz iptable_nat pri natahovani zahlasil:

iptable_nat: Unknown symbol ip_conntrack_lock
iptable_nat: Unknown symbol ip_ct_selective_cleanup
iptable_nat: Unknown symbol invert_tuplepr
iptable_nat: Unknown symbol ip_ct_gather_frags
iptable_nat: Unknown symbol ip_conntrack_get
iptable_nat: Unknown symbol ip_conntrack_htable_size
iptable_nat: Unknown symbol ip_conntrack_destroyed
iptable_nat: Unknown symbol __ip_ct_find_proto
iptable_nat: Unknown symbol need_ip_conntrack
iptable_nat: Unknown symbol ip_conntrack_tuple_taken
iptable_nat: Unknown symbol ip_conntrack_alter_reply

a odporoucel se do vecnych lovist :(( LOC mi prave poradil abych pred kompilaci zkusil make clean ze prej ve 2.6 jeste kompilaci bez tohohle nemaj vychytanou. Az se dostanu zase domu tak to prubnu.

Tags

Napsat komentář