BARVIČKY V TERMINÁLU

Written in

by

Právě jsem si trošku hrál s barvičkami v terminálu. Vlastně to začalo už u kámoše před týdnem, jak jsem mu nainstaloval toho Slacka a v defaultní instalaci to mělo takový moc hezky barevný výpis, navíc osvěžený u každého speciálního souboru přidaným znakem úplně na konci, takže když se jednalo o link, tak na konci byl přidaný @, když to byl adresář tak na konci byl slash a když to byl spustitelný soubor, tak tam byla hvězdička. Jelikož jsem u sebe za ty roky už dávno takovéto hezké default nastavení zrušil a když už byla situace neúnosná tak, že jsem na té televizi, kam mám připojený server ani nepoznal jestli se jedná o adresář nebo soubor a když tak to bylo zase tak hnusně tmavě modré na černém podkladě, že jsem zase neměl šanci přečíst o co se jedná, tak tedy tehdy asi před rokem jsem kdesi nasel ošklivý hack a do /etc/profile jsem přidal řádky:

LS_COLORS=“di=1″
export LS_COLORS

Tohle způsobí, že alespoň ty adresáře budou jasně svítivou bílou barvou. Ale vše ostatní bude pořád stejné.

Ale to když jsem viděl jak krásně může takový výpis ls vypadat mi nedalo, stáhnul jsem si všechny jeho profile a bashrc konfigurační soubory a řešení bylo velice jednoduché. Stačilo ty horní dva řádky nahradit tímhle:

eval `dircolors -b`
alias ls=’ls -F –color=yes ‚

Když si pustíte ten příkaz dircolors, tak to na vás vyhodí spoustu nastavení té proměnné prostředí LS_COLORS a rovnou to i exportne. Přepínač b značí, že to má být upraveno k obrazu shellu bash. Ten parametr F u aliasu ls způsobí, že se budou přidávat ty znaky podle druhu souboru/adresáře na konec jeho jména.

Pokud byste chtěli mít kontrolu nad tím, jakou barvou se bude zobrazovat jaký typ souboru, pak si jednou udělejte:

# dircolors -p > /etc/colors

A pak ten první řádek v tom profile nahraďte:

eval `dircolors /etc/colors`

Pokud pak něco změníte v tom souboru colors, tak budete mít barvičky podle toho. Já jsem si třeba spustitelné soubory nastavil na žlutou, což odpovídá nastavíte tak, že to druhé číslo přepíšete z 32 na 33. Tuhle fičuru jsem vyčetl z Linux Tips and Tricks v Linux Gazete 44.

Další barvičky které jsem právě vyřešil byli v editoru vim. Konkrétně na docela nedávno nainstalovaném routeru sem zapnul zobrazování syntaxe a bohužel komentáře byly zobrazovány stejně hnusnou tmavě modrou barvou na četném pozadí, jako kdysi na tom mém serveru adresáře. Tady bylo řešení ještě jednodušší. Stačilo napsat ve vimu:

:colorscheme nazev_schematu

Postupně jsem prozkoušel skoro všechny, které jsem měl nainstalované a nakonec jsem do /etv/vim/vimrc vložil:

colorscheme ron

Tags

Napsat komentář