Dnes byl poslednĂ­ den mĂŠho pozkouĹĄkovĂŠho volna a odpoledne jsem byl u FoToma. To je ten mĹŻj kĂĄmoĹĄ co jsem mu tehdy tak hezky zahesloval roota. TentokrĂĄt jsem si dĂĄval pozor (na druhĂ˝m počítači – na tom slackwaru co jsme instalovali minule) jsem vytvářel účet pro sebe aka root.

DneĹĄnĂ­m bojovĂ˝m Ăşkolem bylo toho slacka nakonfigurovat tak, aby uĹživatelĹŻm na sĂ­ti u nich v barĂĄku umoĹžnil přístup do czfree a aby zĂĄroveň do něj ĹĄla připojit ronja postavenĂĄ Ondrou Tesařem. Ronja jsou 2 trubky s čočkou a elektronikou uvnitř (jedna slouŞí jako tranciever TX=vysĂ­lač a druhĂĄ jako receiver RX=přijĂ­mač), kterĂŠ se pak připojĂ­ k sĂ­ĹĽovĂŠ kartě. TroĹĄinku problĂŠm je, Ĺže pĹŻvodně navrĹženĂ˝ interface a lĂŠty praxe odzkouĹĄenĂ˝ je pouze ten pro AUI (je to takovĂ˝ placatĂ˝ konektor ne nepodobnĂ˝ LPT) kterĂŠ na sobě měli v převĂĄĹžnĂŠ větĹĄině karty do ISA slotĹŻ. Podle pĂĄr věcĂ­ co jsem četl se nejvĂ­c pouŞívajĂ­ prĂĄvě 3com509 – FoTom jich mĂĄ doma aspoň 5, ale spĂ­ĹĄ vĂ­c, jak mi ukĂĄzal nějakou tu starou desku kde byly jedna vedle druhĂŠ napĂ­chanĂŠ a tĂ­m uskladněnĂŠ.

Sice existuje i síťovka s AUI pro PCI, ale děsně blbě se shání. Ronja je stejně 10Mbit, takže není příliš důvod pro rychlé rozhraní, jaký by byl kdybychom potřebovali 100Mbit. Ale 100Mbit nějak levně pořád vzduchem neprotáhnete.

Než jsem dnes odešel, tak jsem si trošku prolezl internet a našel jsem si tuhle diskusi na czfree.net s velice povzbudivým postem autora ronji Clocka. Moc hezké povídání a hlavně fotečky o ronje jsem našel na Símově stránce o ronje (Petr Simandl je velice uznávaný guru czfree).

No a tak celĂ˝ ten měsĂ­c (prvnĂ­ odkazy na fotky z mega pĂĄteře na ohradě jsem dostal od NetWora uĹž před prĂĄzdninami (teď myslĂ­m to pozkouĹĄkovĂŠ volno, jehoĹž poslednĂ­ minuty prĂĄvě odtikĂĄvajĂ­). NejlepĹĄĂ­ je, Ĺže FoTom měl uĹž dnes doma jednu stranu ronji, takĹže jsem mohl Ĺžasnout nad preciznĂ­m provedenĂ­m mechanickĂŠ části (odpĹŻrky do kosočtverce pro rozmrazovĂĄnĂ­ čoček za dlouhĂ˝ch zimnĂ­ch večerĹŻ 😉 a dokonce jsme zkusili s FoTomem i funkčnost (tak Ĺže jsme přijĂ­mač namířili na vysĂ­lač a pustili ping na broadcast a ty kontrolnĂ­ ledky na přijĂ­mači vĂĄĹžně začaly poblikĂĄvat. UĹž se moc těším aĹž to skutečně rozchodĂ­ a jsem zvědavĂ˝ jak to bude spolehlivĂŠ. Teď mě napadĂĄ, Ĺže by u FoToma bylo fajn nainstalovat nějakou statistiku, kterĂĄ by ukazovala jak často to bylo mimo provoz. Něco podobnĂŠho jako mĂĄ guli pro nĂĄĹĄ cloud: nagios, ale asi by stačilo něco menĹĄĂ­ho. To by ovĹĄem vyĹžadovalo aby OT měl u sebe nějakĂ˝ 24/7 router, čímĹž si ovĹĄem nejsem zcela jist.

Nicméně FoTom mi udělal radost tím, že má několik neosazených plošňáků, které by prý po nějakých menších úpravách chyb měli jít dobře používat do 400m. Konkrétně mi jde o spojení mě a Aweho, které jsem už plánoval dávno. No a a časem by i u nás mohla vzniknout parádní červená (světlo ronji je díky použité diodě červené) páteřní linka:

eHamnet(plán)-nax(plán)-awe(plán)-FoTom-OTesař-bluehillz(plán)

No jak se tak na tu trasu dívám, bude to ještě hooodně práce. Jenže zítra mi začíná škola už teď vím, že po těch 12h přednášek nebudu mít zítra pomyšlení na nic jiného než na milosrdnou postel. Ale snad to nějak dopadne.

Tags

Categories

Napsat komentář