IRC NA POZADÍ I PO ODHLÁŠENÍ

Written in

by

Ve čtvrtek jsem byl v podvečer na takovém malém posezení s lidma z modřanskýho czfrečka. Byl jsem tam jen asi půl hodinky, protože mne bolela trochu hlava (ach ten tlak). Hlavně jsem byl rád, že jsem zase po dlouhé době viděl Guliho a taky jsem poprvé v životě viděl Páka z Bluehillz.

No a na tom srazíku jsem se dozvěděl, že ti hlavné mazáci sou skoro permanentně na irc kanálu a tak jsem si řekl, že bych zase po dlooouuuhé době měl zase nahodit nějakého irc klienta a být na ircu. Jako samozřejmou volbu jsem zvolil samozřejmě sqelého konzolového klienta bitchx i když za tu obrovskou moc, kterou máte nad svým irc platíte docela nepřehledným a ne moc user friendly ovládáním. No až to budu používat delší dobu, tak snad přijdu na všechny důležité příkazy.

Pamatuju si, že kdysi jsem měl definované vlastní příkazy, vlastně něco jako unixové aliasy, třeba pro otevření nového okna /nw a podobně.

NaĹĄtěstĂ­ to nejdĹŻleĹžitějĹĄĂ­ – totiĹž server na kterĂ˝ jsem se chtěl připojit jsem vyspecifikoval na příkazovĂŠ řádce (defaultně se to připojuje na irc.debian.org a nějak sem nemohl najĂ­t kde se to dĂĄ změnit) a po připojenĂ­ na server (hmm nick nax je obsazeny :o(( nějakĂ˝m rumunem, takĹže jsem dostal nax_) jsem se připojil na kanĂĄl pomoci docela intuitivnĂ­ho příkazu /join jmĂŠno_kanĂĄlu.

Jako druhá věc mne napadlo, že by nebylo špatné, kdyby ten irc klient běžel pořád a jen bych se na něj vždy po přihlášení když bych měl náladu přepnul. Vím, že se to dá udělat pomocí screenu a také vím, že to lidi na tomhle kanálu používají, takže jsem se zeptal. Ten irc je samozřejmě potřeba pustit uvnitř screenu, třeba takhle:

$ screen bitchx irc.felk.cvut.cz

a potom až se budete chtít odhlásit tak stisknout CTRL+A pro přepnutí screenu do příkazového režimu a potom písmeno d, a napíše se na terminál [detached]. Pak se můžete v pohodě odhlásit a ten irc klient poběží pořád dál.

Po opětovném přihlášení stačí pustit:

$ screen -r

A uĹž se dĂ­vĂĄte na irc klienta v plnĂŠ krĂĄse a mĹŻĹžete se pustit do čtenĂ­ historie 😉

No a večer jsem ještě našel moc hezký tutoriál použivání screenu. Určitě bych si ho měl ještě pořádně pročíst.

No a aby vás třeba netrápilo, že jste ještě nikdy třeba o aplikaci screen neslyšeli, nebo třeba že ani netušíte k čemu taková konzolová aplikace může sloužit, tak tu mám pro vás jednu potěšující informaci: někteří jedinci jsou na tom ještě pořád o poznání hůře ;o)

udtate 8. 4 2004:
22:41 < @ptak> nax> s bitchx nemusis jet screenu…bitchX se umi detachnout sama bez screeny
22:42 < @ptak> ..staci dat /detach a skoci to do konzole a pak scr-bx ti zpet nahodi puvodni bitchx z pozadi

Nicméně teď už používám irssi a ta má ve FAQ, že autor sice už implementoval detach, ale zatím neimplementoval kód pro reatach.

Tags

Napsat komentář