SPLIT A COPY MODE VE SCREEN

Written in

by

Právě jsem v manuálu screenu našel a naučil se pracovat s dalšími vychytávkami. Konkrétně s funkcí split screen, která rozdělí okno na dvě vodorovně rozdělená okna a pak s kopírováním/vkládáním textu. Konkrétně jsem to potřeboval pro třetí cvičení z předmětu APS, kde se mají zjistit nějaké věci z přeloženého souboru instrukcí pro experimentální procesor DLX. No a jak nejlíp zjistit co překladač přeložil na jaké instrukce, než že si zobrazíte nepřeložený i přeložený soubor zároveň.

Zjistil jsem, že na tom počítači, kde funguje ten překladač je nainstalovaný SUSE linux a že ten vim co tam je nainstalovaný je nějak záhadně zkompilovaný s podporou jen vi příkazů, takže příkaz split neumí. Nicméně screen tam byl rovnou nainstalovaný (a kdyby ne, tak si ho tam zkompiluji a nainstaluji sám, tak jak jsem to už udělal na solárku, kde máme cvičení z unixů a osů) a začal jsem hledat v manuálové stránce jak že se to tedy dělá.

Po chvíli jsem na to přišel. Je třeba zmáčknout C-a S, čímž se aktuální terminálové okno rozdělí na dvě, pak pomocí C-a TAB skočit do toho druhého okna a teď už platí normální klávesové zkratky pro screen, tedy buď se nějak přepnout do jiného otevřeného okna C-a n, C-a p, C-a C-a nebo vytvoření nového okna C-a c.

Kopírování je také docela intuitivní záležitost. Do kopírovacího režimu se nejdřív přepnete pomocí C-a [ a potom pomocí kláves pro pohyb známých z vi, tedy h,j,k,l (většinou se dají použít i šipky) dojedete na začátek textu který chcete zkopírovat, tam zmáčknete mezerník a pak dojedete na konec a tam zase mezerník. Také se dají pro pohyb použít klávesy y (označení celého řádku) a w (označení aktuálního slova). Vypíše se vám zpráva o tom kolik znaků bylo do bufferu vloženo a pak už nic nebrání ve vložení, což realizujete pomocí kombinace C-a ]. Také je možné zkopírovaný text uložit do souboru pomocí zkratky C-a >.

TakĂŠ jsem naĹĄel dalĹĄĂ­ zajĂ­mavĂ˝ odkaz ohledně screenu. BohuĹžel to jak se zase ruĹĄĂ­ split sem tam nenaĹĄel 🙁

Nakonec to ale přeci jen bylo v manuĂĄlu ke screenu, akorĂĄt to bylo zamaskovanĂŠ jako „Kill the current region“. UdělĂĄ se to příkazem C-a X.

Tags

Napsat komentář