DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ

Written in

by

Dnes jsem podával svoje první daňové přiznání. Rodiče byli moc hodní a vida že toho mám do školy docela dost nakoupili asi 3 publikace o daních a vyplnili ho na základě podkladů za mne už někdy během minulého týdne. Nutno dodat, že živnosťák jsem si pořídil teprve v srpnu a za zbytek roku jsem si u Tele2 na brigádách vydělal jen asi 15,5k.

Trochu jsem taky konzultoval se svým kámošem co to daňový přiznání dával minulý rok. Tak jednak duležitá věc je, že pokud bych si vydělal míň jak 10k tak přiznání podávat nemusím. To ale evidentně nesplňuju.

Následný postup je následující: Nejdřív se vezme hrubý příjem a odečtou se náklady. Ty náklady záleží na typu účetnictví jaké se vede. Já jsem žádné nevedl, takže jsem využil možnosti si náklady určit paušálně jako 25% z příjmů. Pak se odečtou všechny odpočitatelné položky, neboli částky, které jsou za určitých doložených (většinou je potřeba nějaká příloha k daňovému přiznání) okolností nezdanitelné. Třeba mě rodiče odečetli 11k proto, že jsem student. No a z toho co zbyde po odečtení těch 2 věcí předtím je základ daně a z něj je spočítá určité procento, které se musí zaplatit na dani.

Při tĂŠ konzultaci po ICQ sem si vĹĄiml, Ĺže rodiče neuplatňovali 38k jako nezdanitelnĂ˝ zĂĄklad a nevěděl jsem proč. Bylo to proto, Ĺže si mysleli, Ĺže jim to uĹž strhĂĄvaj ze zdanitelnĂŠho zĂĄkladu v prĂĄci, ale to byla chyba. V prĂĄci jim strhĂĄvali 25k za to, Ĺže ĹžijĂ­ ve společnĂŠ domĂĄcnosti s dĂ­tětem (coĹž jsem jĂĄ jako student – o5 nutnĂŠ podvrzenĂ­ ze ĹĄkoly).

KdyĹž jsem byl na tom daňovĂŠm úřadě (úřednĂ­ hodiny majĂ­ jen v Po a ST) tak jsem vyhledal mĂŠho sprĂĄvce daně (majĂ­ to podle počátečnĂ­ho pĂ­smena příjmenĂ­) a tĂŠ jsem se zeptal na to, co jsem nevěděl. Na těch 38k mĂĄ nĂĄrok kaĹždĂ˝ plĂĄtce daně a nezĂĄvisĂ­ to ani na tom jak dlouho podnikĂĄ (na rozdĂ­l třeba od těch srĂĄĹžek za studenta – tam je to odvislĂŠ zda je dotyčnĂ˝ studentem celĂ˝ rok).

Tím, že jsem měl tuto odpočitatelnou položku jsem tedy byl v suchu a daň se mi úplně vyhnula. Když jsem to vyplňoval podruhé, tak jsem tam ani nenapsal ten odpis za studenta, protože bych pak musel kuli potvrzení ještě letět do školy a bylo by to úplně zbytečný.

Taky jsem se ptal a nemusĂ­ se připojovat moje faktury, co jsem jĂĄ fakturoval Tele2, ale třeba kdych si příštĂ­ rok chtěl udělat odpis za ĹživotnĂ­ pojiĹĄtěnĂ­, tak bych musel připojit ověřenou kopii originĂĄlu smlouvy (alespoň doufĂĄm Ĺže neříkala rovnou originĂĄl). Taky dĹŻleĹžitĂ˝ poznatek: do kolonky převaĹžujĂ­cĂ­ předmět činnosti se nepĂ­ĹĄe student, ale to na co je vystaven ĹživnosĹĽĂĄk 😉

No nakonec jsem se ještě přes email zeptal, jak je to minimální dani pro tento rok. Vzhledem k tomu, že živnosťák mám jen jako nástroj brigády, tak by mne docela sejmulo kdybych musel platit nějakou paušální daň za každý měsíc. Naštěstí jsem dostal tuhle dopověď:

V souladu s §7c odst.3, písm.e) zák.č.586/92Sb., se Vás minimální základ daně ve výši 101000,-Kč na r.2004, netýká.

No a musĂ­m říct, Ĺže sice byla ta úřednice vĹždy dost stručnĂĄ, ale to rozhodně nebylo naĹĄkodu, spĂ­ĹĄ naopak – okamĹžitě vĹĄechno věděla (pravda moje dotazy asi byly hodně lajckĂŠ 😉 a nebyla nijak nepříjemnĂĄ, prostě věděla Ĺže tam je od toho, aby mi ty dotazy zodpověděla. No a tak by to mělo prostě bĂ˝t.

Tags

Napsat komentář