O PODVRATNÝCH ŽIVLECH

Written in

by

Včera odpoledne se mi stala pěkně nepříjemná věc. Přišel jsem o svojí peněženku. Jel jsem z Dejvic, kde jsem měl cvičení z Francoužštiny na Karlák a protože jsem měl asi hodinu času, tak jsem se stavil u Bílé labutě se mrknout na hodinky.

Já si totiž asi koupím brzo nové. Jednak v těch co mám už od konce základky zase dochází baterka a jednak jsem zhodnotil stav své tělesné schránky za velmi neuspokojivý a tak asi začnu běhat u nás na sídlišti po lese. Nejlépe nějak pravidelně, řekněme tak třikrát do týdne. No a k tomu by se mi zase hodili hodinky s měřením tepové frekvence a signalizací překročení nastavených mezí a hlavně stopkami, abych měl přehled jestli to k něčemu je, jestli ten úsek zvládnu třeba za kratší čas a podobně.

Moje přítulkyně zrovna studuje u nich na FHS předmět psychologie zdraví a v rámci toho čte knížku kde je to hodně do podrobna popsané, jak by člověk měl trénovat k zlepšení kondice a právě tam doporučují nějaké hodinky od společnosti Polar. Ty mají širokou nabídku hodinek které hlavní co umí je právě měření tepu.

No a právě u té Bílé labutě jsem se byl zeptat jaké mají hodinky v reálu. Měli tam jen 3 typy od Timexu. Za 3500, za 4500 a 5500, přičemž ten prodavač se vyjádřil v tom smyslu, že ten nejlevnější typ nemá ve stopkách žádné další funce, kdyžto rozdíl mezi těmi dvěma dražšími modely je minimální.

No a pak jsem si ještě koupil něco k pití (čímž jsem rozměnil poslední stokorunu) a vydal jsem se na Karlák tramvají číslo 3, protože jsem už měl nejvyšší čas. Celou cestu jsem seděl na takové té železné bedně za kloubem a baťoh jsem měl na klíně pod kontrolou. Ještě jsem se pousmál když sem naproti sobě viděl plakátek policije ČR s piktogramem krádeže. No a pak ta tramvaj na Karláku zabrzdila, ja jsem hodil batoh na záda a šel jsem ke dveřím. Jenže tramvaj nebyla ještě asi úplně v zastávce, nebo spíš řidič čekal aby mohl zastavit na začátku, prostě ještě to pár vteřin trvalo než se otevřeli dveře. Ani tam nebyla nějak zvlášť tlačenice. Koukal jsem na dveře toho bazaru co tam je, kde nějakej přičmoudlej člověk oslovil nějaké dvě slečny a pamatuji se, že mi hlavou proběhla myšlenka, že by to byla vážně smůla, kdyby se třeba někde na karláku začalo střílet a já to třeba v té chvíli chytil do břicha.

No a pak se už otevřeli dveře a já vystoupil a rychle jsem měžel do naší budovy, kde jsme asi za 3 minuty měli sraz se zbytkem teamu na předmět softwarové inženýrství. No a jak jsem tam dorazil tak koukám, že kapsa na batohu kde mívám peněženku je otevřená. Samozřejmě tam peněženka nebyla a nenašel jsem ji ani nikde po kapsách. Možná že nějakej parchant mě sledoval už od té Bílé labutě kde jsem si kupoval to pití a viděl kam si jí dávám.

Veliké štěstí jsem měl, že mi nevzali doklady a kalkulačku, kteréžto byly hned vedle peněženky. V té ukradené peněžence jsem jak už jsem se zmínil výše neměl naštěstí skoro žádné peníze (maximálně v drobných 70Kč), ale co je průser, že tam byla i kreditka.

Hned jsem se začal shánět po čísle kde se ty karty dají zablokovat. Nakonec jsem čísla dostal (a později jsem čísla pro nahlášení stráty karty našel i v FAQ české spořitelny u které mám účet.

Na té bezplatné lince mi to však bohužel řeklo, že v tuto chvíli je mimo provoz a na té pevné sem to z mobilu asi po dvou minutách vzdal. Hned po SI jsem jel na Václavák, kde jsem si ten účet zřizoval a zablokoval ten účet tam. Naštěstí mají až do 18 a dokonce sem nemusel ani čekat protože na mne hned přišla řada. Podepsal jsem blokaci karty a zažádal o vystavení nové. Při té příležitosti jsem se zeptal kolik jsem měl pojištění proti odcizení (platí jen na operace bez použití pinu, ale tak blbej abych si ho napsal kamkoli kde bych to neměl chráněné heslem a nějakou enkripcí zase nejsem). Tu pojistku jsem měl do 10k, ale blbé je, že jsem měl limit pro čerpání mimo bankomat nastavený na 30k. Takže pokud ten hajzl do půlnoci šel a někde kde to nemají on-line napojené šel a zaplatil s tím něco okolo 30k tak jsem v hajzku a přijdu o 20k.

Ještě jsem ze zoufalství zkusil ty peníze co jsem měl na účtě poslat mámě na účet, tak snad jsem si tím ještě více neublížil. Vůbec nemám ponětí co se stane, pokud by fakt někdo na tu kartu udělal nákup a přitom jsem neměl nic na účtě. Asi bych navíc ještě platil pokudtu :(((

Snad to všechno dobře dopadne. Z bankomatu každopádně na tu kartu nikdo nic nevybral. To už bych viděl na dnešním výpisu z účtu.

Tags

Napsat komentář