PŘEPISOVÁNÍ ADRESY V EXIMU

Written in

by

Už je to déle, co jsem psal o tom, jak jsem si nastavil exim (což je za normálních okolností plnohodnotný smtp server) tak, aby mi sloužil defakto jako klientská aplikace pro odesílání emailů. Tedy zase si nepředstavujte, že by se v eximu daly psát emaily, ale prostě a dobře jako každý smtp server umí komunikovat s ostatními emailovými servery a třeba jim poslat email, který od někud dostal. No a v mém případě ho dostane od sqělého textového programu na čtení a správu pošty mutt.

Vše funguje už pár týdnů celkem bez problémů, akorát pár kamarádů mi hlásilo problém při tom když dali prostě reply na můj email. Jejich odpověď se jim vrátila jako nedoručitelná.

Tušil jsem, že problém bude evidentně někde v přepisování emailových adres u odchozích zpráv z lokálních emailů na tu jednu mojí veřejnou adresu na seznamu. No a dneska když jsem přišel na hodinu cvičení APS tak mi můj kolega říkal, že také odpovídal na můj email a že se mu vrátil jako nedoručitelný. Vzhledem k tomu, že tenhle kolega nevlastní mobil a internet také doma vůbec nemá a za celý týden se s ním kromě tohoto cvičení vidím pouze v pondělí, tak to bylo docela mrzuté. Naštěstí svojí emailovou schránku měl zrovna otevřenou a tak jsem se mohl podívat na hlavičku toho mailu co přišel ode mne.

No a položka From byla sice dobře, ale pak tam byla ještě jedna skrytá položka Sender a ta směřovala na mojí lokální adresu mě doma. No a ten exim poslouchá jen na lokálu, zbytek je odfiltrován firewallem. Hlavně pak proto, abych se vyhnul problémům s open relay.

Tak jsem trochu zapátral na googlu a hned první nalezený odkaz mi říkal jak v eximu nastavit přepisování různých polí. Nastavil jsem tedy parametr E a vyzkoušel že to chodí. Aspoň doufám.

Tags

Napsat komentář