ATERM JAKO HLAVNÍ TERMINÁL – BARVY II.

Written in

by

Asi před tĂ˝dnem mne přestalo bavit hĂĄdĂĄnĂ­ se s Etermem, kterĂŠho jsem jako emulĂĄtor terminĂĄlu pouŞíval prakticky od svĂ˝ch začátkĹŻ s Linuxem, hlavně proto, Ĺže byl součástĂ­ projektu Enlightenment, coĹž je v prvĂŠ řadě window manager. Dnes uĹž pouŞívĂĄm mĂŠně nĂĄročnĂ˝ wm (i kdyĹž cesta k němu vedla přes ĹĄĂ­leně ĹžravĂŠ KDE 😉 a Eterm mne ĹĄtval čím dĂĄl vĂ­ce hlavně tĂ­m, Ĺže občas zlobil při velikosti terminĂĄlu jinĂŠm neĹž standardnĂ­m.

No a tak jsem se zeptal na IRC a zvířátko mi doporučilo Aterm. No na prvnĂ­ pohled to opravdu vypadalo sqěle, obzvlĂĄĹĄĹĽ, kdyĹž mi poslal tenhle skript, kterĂ˝ mne přesvědčil, Ĺže to stojĂ­ za to. NicmĂŠně po chvĂ­li pouŞívĂĄnĂ­ terminĂĄlĹŻ s prĹŻhlednostĂ­ jsem se o5 vrĂĄtil k pĹŻvodnĂ­mu neprĹŻhlednĂŠmu terminĂĄlu. Hlavně proto, Ĺže mĹŻj background je hezky vĂ˝razně zelenĂ˝ a to zelenĂŠ pĂ­smo pak nebylo moc čitelnĂŠ 😉

VĹĄechny dĹŻleĹžitĂŠ volby (pĂ­smo, barvu popředĂ­ a pozadĂ­…) jsem nacpal do toho skriptu a přejmenoval jsem ho prostě na term. NicmĂŠně dosti brzo jsem objevil jednu moc oĹĄklivou věc: ta modrĂĄ byla zase nechutně tmavě modrĂĄ, takĹže třeba ve vimu, kde se modrĂĄ pouŞívĂĄ skoro vĹĄude to bylo dost nechutnĂ˝ a neĹĄly ty věci tĂ­m napsanĂŠ vĹŻbec přečíst.

Vzpomněl jsem si, Ĺže jsem kdysi předefinoval přímo v konfiguračnĂ­m souboru Etermu, aby systĂŠmovou barvu „modrĂĄ“ zobrazoval jako takovou ĹĄmolkově modrou. Aterm tedy musĂ­ mĂ­t něco podobnĂŠho. Podle manuĂĄlovĂŠ strĂĄnky jsem zjistil, Ĺže konfiguraci aterm očekĂĄvĂĄ systĂŠmem Xresources, tedy nejčastěji v souboru ~/.Xdefaults StĂĄhl jsem si někde z netu takovĂ˝ jeden, ale ten mĹŻj aterm z distribuce bohuĹžel nezabral. Prostě ho ignoroval. Stejně jako parametry na příkazovĂŠ řádce –color4 ‚#414171‘

Jinak formĂĄt ~/.Xdefaults je zhruba nĂĄsledujĂ­cĂ­:

XTerm*color0: #000000
XTerm*color1: #A80000
XTerm*color2: #00A800
XTerm*color3: #A8A800
XTerm*color4: #414171
XTerm*color5: #A800A8
XTerm*color6: #00A8A8
XTerm*color7: #A8A8A8

Místo toho XTerm tam můŞe být i Aterm a myslím, Şe by mohlo fungovat i rxvt.

Napadlo mne, že problém bude v tom, že se možnost konfiguráku v Xdefaults musí zapnout při kompilaci a tak jsem stáhnul přímo zdrojáky a překompiloval s těmito volbami:

$ ./configure –prefix=/usr –enable-fading –enable-utmp –disable-resources–disable-resources

Pak uĹž to mĹŻj aterm Ĺžral, ale bohuĹžel zase přestaly fungovat klĂĄvesy End/Home. KdyĹž jsem ve vimu zmáčkl jednu z nich, tak ze z malĂŠho pĂ­smene stalo velkĂŠ a opačně. Nakonec jsem vygooglil odpověď. UkĂĄzalo se, Ĺže to zĂĄleŞí na tom, jak se terminĂĄl hlĂĄsĂ­ v proměnnĂŠ prostředĂ­ TERM. KdyĹž se bude hlĂĄsit jako XTerm, tak to fungovalo. Tedy k tomu configure jsem přidal jeĹĄtě volbu –with-term=xter a uĹž to vĹĄechno chodĂ­ tak jak mĂĄ.

Tags

Napsat komentář