PREZENTACE V LATEXU

Written in

by

Ach ta škole mi už zase dává řádně do těla (nebo spíš do hlavy? ;). Ostatně je to vidět i na četnosti příspěvků tady na blogu. Konkrétně jsme minulý týden psali po řadě písemku z francouzštiny, pak z jazyků a překladu a včera jsem psal pro změnu písemku z C++. No a abych toho neměl málo, tak jsem tohle pondělí měl referát na předmět UNIX . Konkrétně jsem si na začátku semestru vybral jako téma z nabídky referát číslo 7: grep a regulární výrazy.

To téma jsem si vybral proto, že si myslím, že o regulárních výrazech už toho vím dost, abych o nich byl schopen poučovat ostatní. Tedy aspoň o těch co jsou implementované v unixu.

Referát měl být připraven jako prezentace na slidech (průsvitkách) na zpětný projektor (dataprojektor v soláriu bohužel ještě není). Cvičící nám při zadávání těch referátů poskytl několik důležitých rad:
– pĂ­smo na slidech by mělo bĂ˝t bezpatkovĂŠ
– příklady se nejlĂŠpe odliĹĄĂ­ curierem, u kterĂŠho třeba nevznikĂĄ pochybnost jestli mezera nebo ne
– pĂ­smo by bĂ˝t dostatečně velikĂŠ tak, aby bylo dobře čitelnĂŠ i od zadnĂ­ch počítačů velmi dlouhĂŠ učebny solĂĄria
– struktura referĂĄtu by měl bĂ˝t rozmyĹĄlenĂĄ tak, abychom neskĂĄkali od jednoho k druhĂŠmu („a jeĹĄtě jsem zapomněl … a o 2 slajdy dal uvidĂ­te…“)

no a kromě toho ještě řečnické poznámky, za které zprdnul i mě (nějak jsem na to zapomněl):
– hlavně udrĹžovat očnĂ­ kontakt, abychom měli přehled o tom jak se ostatnĂ­ nudĂ­ nebo nechĂĄpou (s tĂ­m jsem měl docela problĂŠm, protoĹže kdyĹž stojĂ­te vedle toho rozsvĂ­cenĂŠho projektoru a koukĂĄte do temnĂŠ mĂ­stnosti tak stejně skoro nikoho nevidĂ­te)
– nekoukat se do plĂĄtna, kdyĹž uĹž něco musĂ­m číst, tak na projektoru (jenĹže mě vytkl prĂĄvě to, Ĺže sem prĂ˝ větĹĄinu času mluvil do projektoru 🙁

Když jsem to tak na té hodině poslouchal, hned mne napadlo, že tohle ty věci okolo velikosti a stylu písma je ideální sousto pro latex. No a tak jsem trochu zapátral, jestli už někoho nenapadlo něco podobného a našel jsem článek o prezentacích v latexu na freshmeatu. Po krátkém přehledu možností různých balíků je tam potom dál popisován už Prosper. Je to balík latexových maker, který má opravdu široké možnosti a implementuje i takové vychytávky jako je postupné objevování textu na slajdu a nebo několik možných animovaných přechodů mezi slajdy.

Tedy abych byl přesný: ty přechody jsou vidět samozřejmě jen ve výsledném PDF souboru. Navíc spolu s Prosperem vám přijde sada moc hezkých stylů, takže navíc má výhodu v tom, že můžete změnou jednoho řádku dát vašim slajdům úplně jiný vzhled.

Nicméně při dělání těch slajdů jsem narazil na několik problémů. Tak předně to byla nejprve čeština. Normálně češtinu v latexu používám tak, že do hlavičky dokumentu (před \begin{document}) napíšu:

\usepackage{czech}

a vim mám nastavený tak, aby mi to překládal pomocí cslatexu. Jenže když jsem to aplikoval na ten dokument v Prosperu tak to vyhodilo hlášku:

warning: Font shape `IL2/helvetica/m/n‘ undefined

No prostě, Ĺže nenaĹĄel bezpatkovĂ˝ font v potřebnĂŠm kĂłdovĂĄnĂ­ 🙁 StrĂĄvil jsem na tom asi tĂ˝den neĹž jsem přiĹĄel na to jak ho donutit tiskat česky (uĹž jsem myslel, Ĺže budu muset pouŞít alternativnĂ­ řeĹĄenĂ­, totiĹž vĹĄechny háčky přepsat na pĹŻvodnĂ­ formu totiĹž \v nĂĄsledovanĂŠ mezerou a znakem nad kterĂ˝m mĂĄ bĂ˝t háček). Nakonec jsem ale naĹĄel tento příspěvek v diskusi cstex. Ono totiĹž stačí ten jeden řádek nahradit tĂ­mto:

\usepackage[T1]{czech}
\usepackage[latin2]{inputenc}

a pak to přeložit tím cslatexem. No a voala, už je to všechno hezky česky.

Pak jsem si hezky udělal tu presentaci no a pak jsem zjistil, že se to na unixech nějak blbě zobrazuje. Měl jsem to udělané tak, že já budu třeba nějaký slajd postupně odkrývat papírem a ten kdo si to u sebe na počítači pustí v tom acrobat readeru, tak mu budou postupně naskakovat věci. BTW věděli jste, že v acroreaderu můžete dát fullscreen a pak pomocí šipek a nebo pgup/pgdown můžete skákat mezi slajdy. No a lajk nepozná rozdíl oproti M$ Powerpointu.

Tedy pokud zrovna nemĂĄte acroread verze 5 nebo 6 pro unix, kde je bug ohledně pozadĂ­. Ono totiĹž kdyĹž počítĂĄte s bĂ­lĂ­m pozadĂ­m (a ve windowsĂ­m acroreaderu se bĂ­lĂŠ skutečně bĂ­lĂŠ zobrazuje) tak na unixech se vĂĄm zobrazĂ­ po prvnĂ­m přechodu černĂŠ 🙁 No a řekněte sami – černĂŠ pĂ­smena na černĂŠm pozadĂ­ asi moc dobře nevypadajĂ­. ŘeĹĄenĂ­ ale existuje. Ale je to děsnej hack. Je totiĹž do souboru se stylem, kterĂ˝ ve svĂŠ prezentaci pouŞívĂĄte (v mĂŠm případě /usr/share/texmf/tex/latex/prosper/contrib/blends.sty) řádek:

\newrgbcolor{cblack}{0.110 0.110 0.110}

do definic barev a pak do rput přidat:
\psframe[gradbegin=white,gradend=cred,gradmidpoint=1,gradangle=135,fillstyle=gradient,gradlines=1000,linestyle=none](0,1.405)(1.335,0.415)

Výsledkem pak je, že se sice asi o polovinu zvětší výsledný soubor, ale na druhou stranu už pozadí bude hezky bílé tak jak má být.

No a nakonec kdyĹž jsem to tiskl na ty prĹŻsvitky (silně doporučuju lejzrovku, protoĹže inkoust se vĂĄm rozmaĹže i kdyĹž to nechĂĄte přes noc uschnout) tak jsem zjistil, Ĺže jsem zapomněl, Ĺže znak ‚~‘ znamenĂĄ v latexu nezlomitelnou mezeru a tedy tam kde jsem třeba chtěl napsat tildu jako domovskĂ˝ adresář se mi nikde nevytiskla 🙁 NĂĄsledovalo zběsilĂŠ hledĂĄnĂ­ na internetu a nakonec jsem se dozvěděl, Ĺže tildu vysĂĄzĂ­te v latexu pomocĂ­ makra \textasciitilde.

No a výsledky mÊho snaŞení si můŞete prohlÊdnout tady.

Tags

Napsat komentář