MŮJ NOVÝ SPARC, DROBNOSTI

Written in

by

Opravdu už z četnosti příspěvků jistě cítíte to blížící se zkouškové období. Nicméně čím se musím pochlubit je, že jsem úplnou náhodou získal do své péče jeden kousek stroje SUN SPARCstation 5. Bohužel jsem se z časových (ještě mne čeká pár semestrálek) a kabelových (nemám napájecí) důvodů jsem ho zatím nerozběhl i když jsem měl obrovskou chuť.

Na rootovi vyšel zrovna v minulém týdnu dvoudílný seriál o tom jak na SPARCstation nainstalovat linux. Konkrétně mého oblíbeného Debiana. Já mám ovšem s tím sluníčkem jiné plány. Buďto se mi podaří vyšpekulovat jak nějak inteligentně udělat multi head za využití druhého počítače (to znamená sdílená klávesnice a myš mezi těmi počítači) a tím pádem by se počet monitorů na mne zářící rozrostl na tři, a nebo hold rezignuji na to abych ho měl u mne v pokoji a deponuji ho buď do ložnice k rodičům nebo nějak šikovně do obýváku. No uvidím, ale spíš se do toho pustím až po zkouškách.

Další co jsem k tomu dostal byly 2 páskové zálohovací mechaniky, ale bohužel do nich nemám médium. Budu muset zapátrat po svých známých, kteří pracují jako síťaři u větších firem. Konečně se tak doufám naučím jak se s takovými páskami zachází a moje idea je udělat backup centrum pro všechna AP v našem cloudu.

No a teď k tem pĂĄr drobnostem co jsem během toho tĂ˝dne (nebo spĂ­ĹĄe vĂ­kendu kdy jsem pracoval na semestrĂĄlce na předmět UNIX – btw slajdy z tohohle předmětu doporučuji jako velice dobrĂ˝ studijnĂ­ materiĂĄl pro začátečnĂ­ky) vypĂĄtral. Tak hlavně stojĂ­ asi za zaznamenĂĄnĂ­ jak se pracuje v editoru vim s vĂ­ceĂşrovňovou schrĂĄnkou (clipboardem). Docela často se mi stalo, Ĺže jsem se omylem něco smazal, pak jeĹĄtě něco (obzvlĂĄĹĄĹĽ na exotičtějĹĄĂ­ch klĂĄvesnicĂ­ch jako majĂ­ třeba terminĂĄly na FELu na chodbě) a pak kdyĹž jsem to chtěl vrĂĄtit, tak jsem narazil na to, Ĺže v bezprostředně pouĹžitelnĂŠ schrĂĄnce byl jen posledně smazanĂĄ věc. Teď uĹž vĂ­m, Ĺže je to docela jednoduchĂŠ. Stačí před tĂ­m, neĹž zmáčknete p jako paste napsat sekvenci ‚# kde # znamenĂĄ jednocifernĂŠ číslo. TakĹže pokud jste do schrĂĄnky uloĹžili někde řádek, pak jste smazali jinĂ˝ řádek a teď chcete vloĹžit to co jste pĹŻvodně uloĹžili stačí napsat ‚2p.

Je to dosti podobnĂ˝ princip jako se značkami. Vy si totiĹž ve vimku mĹŻĹžete nadefinovat mĂ­sta (v příkazovĂŠm reĹžimu mX, kde mĂ­sto „X“ mĹŻĹže bĂ˝t jakĂ˝koli znak a pak kdykoli kdyĹž zmáčknete kombinaci ‚X se octnete na mĂ­stě kde jste si udělali tu virtuĂĄlnĂ­ značku (na vĂ˝slednĂ˝ text to samozřejmě ŞådnĂ˝ vliv nemĂĄ.

Dalťí drobnosti se týkají uŞ jen bashe. Tak jednak jsem si pohråval s aritmetikou v bashi. Docela hezkå demonstrace aritmetiky v bashi.

Dnes poslední drobnost (už jsem nějaký malátný) je jak programem cut zpracovat výsledek příkazu ls -l. Odpověď na tento problém (ls generuje mezi jednotlivými sloupci pohyblivé mezery aby to lépe vypadalo) jsem našel tady. Dělá se to pomocí filtru tr, který slouží k nahrazení znaků v řádku za jiné znaky a pomocí přepínače tr -s se dá specifikovat, že má nahradit i několik výskytů za sebou za jeden znak z náhrady. Prostě v té mojí semestrálce to dělám nějak takhle:

ls -l | tr -s ‚ ‚ | cut –output-delimiter=‘ ‚ -d ‚ ‚ -f -8

což vytiskne vše kromě posledního devátého sloupce, tedy kromě jména souboru.

Tags

Napsat komentář