Dnes je pondělí, vyčerpávající to den, kdy mám školu od 7:30 do 19:30. Pravda, dnes nám odpadla jedna přednáška, ale přece jen už se blíží semestr a doufám že podobný záhul už příští semestr nebudu mít.

NicmĂŠně o tom jsem psĂĄt nechtěl. HlavnĂ­ udĂĄlost co mne dnes potkala, bylo mĂŠ prvnĂ­ osobnĂ­ seznĂĄmenĂ­ s maĹĄinkou Sharp Zaurus SL-5500G. O tĂŠhle hračce snĂ­m uĹž od doby, kdy ho Sharp uvolnil (tehdy jeĹĄtě jako 5000) do beta testovĂĄnĂ­. Jak jsem před pĂĄr dny psal o notebooku a mĂŠm snu se takhle na přednĂĄĹĄce připojit na internet a třeba si vyzkouĹĄet něco co se zrovna vyklĂĄdĂĄ „naĹživo“ nebo třeba se přes wifi připojit cestou domĹŻ z tramvaje, tak s touhle maĹĄinkou by to byla ĂşplnĂĄ pohĂĄdka.

CelĂŠ se to odehrĂĄlo asi takhle: předčasně jsem se vytratil z jednĂŠ přednĂĄĹĄky a běžel jsem nahoru do chodby v prvnĂ­m patře, kde jsou stařičkĂŠ terminĂĄly napojenĂŠ na VMS (to je takovĂ˝ drsnĂ˝ OS ze starĂŠ ĹĄkoly, kterĂŠmu by ale některĂŠ vychytĂĄvky mohly zĂĄvidět kdejakĂŠ modernĂ­ – zrovna v minulĂ˝ch dvou tĂ˝dnech probĂ­haly pro nĂĄs seznamovacĂ­ přednĂĄĹĄky a dalĹĄĂ­ dva tĂ˝dny budu řeĹĄit domĂĄcĂ­ Ăşlohu v DCP – coĹž je něco jako v unixu shell (kip promine ;)). Ty terminĂĄly jĂĄ ale pouŞívĂĄm skoro vĂ˝hradně k příkazu ssh na nějakĂ˝ unixovĂ˝ stroj (třeba do solĂĄria) a odtamtud domĹŻ (rovnou domĹŻ jsem se připojoval dřív, ale jak se postupně zvyĹĄuje moje paranoia, tak jsem doma zakĂĄzal protokol verze 1 a ten klient na VMS zdĂĄ se protokol 2 neznĂĄ).

Snad jen jednou jsem se připojil domĹŻ, rozjel jsem screen (uĹž jsem o tĂŠto utilitce tady pĂĄrkrĂĄt mluvil) a pak jsem se připojil z domova v jednom okně zpĂĄtky na cs (to je VMS stroj u nĂĄs na fakultě, jinak taky přezdĂ­vanĂ˝ alpha). Na tĂŠ chodbě u těch terminĂĄlĹŻ jsou taky kompletnĂ­ manuĂĄly k VMS tak jsem se do nich podĂ­val a zkouĹĄel jsem kapĂĄnek předběhnout přednĂĄĹĄku – noc co vĂĄm budu povĂ­dat – moc mi to neĹĄlo 😉

No ale zpět k tématu. Na ty terminály jsem běžel protože mi jeden známý ze sídliště co jsem mu před nedávnem nastavoval síť na jeho linuxovém firewallu napsal smsku, že jim vypadl proud a po tom co ten router nahodil tak že nenaběhl interface do internetu.

S nelibostí jsem zjistil, že můj oblíbený druhý terminál v řadě (zatím jediný na kterém mám vyzkoušené, že funguje klávesa ESC, bez které se v editoru vim pracuje zkutečně špatně) je obsazený nějakým studentem s velikými sluchátky. No nic, sedl jsem si k jinému terminálu a netrvalo dlouho a zjistil jsem, že u toho známého se dhcpcd nespustí s hláškou, že existuje pid soubor a tedy nejspíš už nějaká instance běží. Smáznul jsem tedy ty informační soubory a normálně to už dostalo adresu. Pak jsem ještě do startovacích skriptů přidal, aby se po rebootu pro jistotu tyhle soubory smazaly.

KdyĹž jsem se odhlĂĄsil a vracel, tak jsem si dobře prohlĂŠdl to pda co leĹželo vedle toho studenta s velkĂ˝mi sluchĂĄtky – no a nebylo pochyb. Byl to mnou tolik vysněnĂ˝ Zaurus. NicmĂŠně oslovit hned jsem se neodvĂĄĹžil. Pak jsem ĹĄel na přednĂĄĹĄku a za pĂĄr minut přiĹĄel otapc a povĂ­dĂĄ s potutelnĂ˝m Ăşsměvem jak to umĂ­ jen on, Ĺže prĂ˝ na co tam jako čekĂĄm. Pak z něj vypadlo, Ĺže přednĂĄĹĄejĂ­cĂ­ na minulĂ˝ch přednĂĄĹĄkĂĄch říkal, Ĺže dnes ta přednĂĄĹĄka nebude. No a měl pravdu. ZajĂ­mavĂŠ bylo, Ĺže na ta posluchĂĄrna byla podle mĂŠho mĂ­něnĂ­ plnějĹĄĂ­ neĹž na daleko sloĹžitějĹĄĂ­ předmět co byl předtĂ­m.

No a kdyĹž jsem odchĂĄzel, tak jsem si vĹĄiml, Ĺže ten student s velkĂ˝mi sluchĂĄtky (tedy teď uĹž je měl sundanĂŠ) sedĂ­ kousek ode mne. TentokrĂĄt jsem se uĹž odvĂĄĹžil se ho zeptat a on mi ochotně odpověděl a dal mi i adresu na obchod, kde prĂ˝ Zaury majĂ­. JĂĄ mĂĄm uĹž hodně dlouho v boocĂ­ch obchod mobildirekt, kterĂ˝ posĂ­lĂĄ i na dobĂ­rku (a majĂ­ i novĂŠ modely, kterĂŠ uĹž jsou spĂ­ĹĄ mikrobooky, ale s cenou okolo 28k jsou mimo moje moĹžnosti). On ho prĂ˝ koupil v Zittavě, coĹž je německĂŠ město kousek od hranic. Hned mi začal ukazovat co to umĂ­ a taky si postěžoval na pĂĄr nedodělkĹŻ, kterĂŠ zaurus přeci jen mĂĄ (jen pasivnĂ­ USB, jeden konektor společnĂ˝ pro mikrofon i sluchĂĄtka – nedajĂ­ se tedy pouŞít společně, občas to nenajde po sleep modu sprĂĄvně paměťovou kartu).

No byl jsem jakou u vytržení. Z obrázků jsem měl občas strach, aby třeba na čtení eknih nebyl moc veliký, ale když jsem ho viděl naživo, tak sem se uklidnil. Taky se mi moc líbilo jak tenhle člověk vyřešil absenci české klávesnice (tedy on se vyjádřil asi v tom smyslu, že klávesovou mapu ještě needitoval). Udělal to typicky unixově: napsal si skript v perlu, který převádí řetězec ze standardního vstupu, který vypadá asi takhle:

Pr’i’s’erne“ z’luty‘ ku“n u’pe“l d’a’belske‘ ko’dy

na normĂĄlnĂ­ iso-8859-2 text. ZdĹŻvodňoval to asi něčím takovĂ˝m: „Jako unixář se dost často pohybuji na systĂŠmech, kde si nikdo nedĂĄval prĂĄci s instalacĂ­ čeĹĄtiny a navĂ­c kde je apostrof vĂ­m moc dobře, na rozdĂ­l od diakritiky.“

To je přístup kterĂ˝ mne opravdu bere. InovativnĂ­ a přitom vĂĄĹžně jednoduchĂŠ řeĹĄenĂ­. UĹž vidĂ­m jak se na tohle budou moji spoluŞåci ze střednĂ­ tvářit kysele. Ono vĹŻbec tohle setkĂĄnĂ­ s opravdovĂ˝m nadĹĄencem ostře kontrastovalo s tĂ­m, jak jsem jen o pĂĄr hodin před tĂ­m obhajoval před otou a kipem svĹŻj nĂĄzor na studii zadanou firmou M$ podle kterĂŠ mĂĄ prĂ˝ OS Windows nejniŞťí TCO vzhledem ke konkurenci (tenhle argument a pak jeĹĄtě prĹŻzkum společnosti Port80 pouĹžil otapc jako obhajobu „Proč padla volba při vĂ˝běru platformy pro nĂĄĹĄ projekt prĂĄvě na M$“ – asi si dokĂĄĹžete představit jakĂ˝ s tĂ­m mĂĄm jako zapřísĂĄhlĂ˝ zastĂĄnce svobodnĂŠho softwaru problĂŠm). Bylo mi straĹĄně lĂ­to, Ĺže jsem uĹž neměl dalĹĄĂ­ sĂ­ly (ne, argumenty jsem měl, ale kdyĹž někdo pouĹžije protiargument typu Ĺže je to slovo proti slovu atd.), protoĹže po tom, co mi vmetl do tváře Ĺže jsem elitář a Ĺže v souvislosti s tĂ­m TCO (total cost of ownership), Ĺže kdyĹž čte nebo slyĹĄĂ­ jakĂŠ Ĺže to mĂĄm neustĂĄle problĂŠmy s tĂ­m linuxem (jmenoval to, Ĺže jsem nevytiskl s čeĹĄtinou dokument na jedno sezenĂ­ ohledně toho projektu (kdyby mi to stĂĄlo za to, tak bych tam přidal těch pĂĄr tagĹŻ a vysĂĄzel to tehdy v latexu – věnoval bych tomu zhruba tolik ĂşsilĂ­, jako kdyĹž to někdo vloŞí do kradenĂŠho wordu), pak zase mojĂ­ zmĂ­nku o tom, Ĺže jsem do presentace v latexu nikdy nevklĂĄdal barevnĂ˝ obrĂĄzek (ota si asi nevĹĄiml, Ĺže v poslednĂ­ verzi prezentace jeho obrĂĄzky GUI jsou normĂĄlně v barvě vloĹženĂŠ – prostě kdyĹž jsem dělal druhou prezentaci v Ĺživotě v latexu tak jsem jednoduĹĄe nebyl jistĂ˝), Ĺže to samo o sobě vypovĂ­dĂĄ o tom, Ĺže to nenĂ­ OS pro někoho kdo nenĂ­ tak hloupĂ˝ aby investoval svĹŻj drahocennĂ˝ čas do učenĂ­ se takovĂ˝ch ptĂĄkovin. Mimochodem docela hezkĂ˝ člĂĄnek o mĂ˝tech o linuxu dokonce přeloĹženĂ˝ do čeĹĄtiny. V bodu 3 je odstaveček o TCO.

V tu chvíli jsem polkl jistou poznámku o způsobu trávení volného času oty. Snad mi to nebude mít tolik za zlé, ale nemohl jsem si teď prostě pomoct. Pro korektnost je třeba říct, že možná ne vše, bylo přesně tak jaký z toho mám teď pocit a jak to teď sem láduji pod tlakem. Nicméně když už jsem v tom, tak bych sem také měl napsat jak to bylo vlastně komplet s tím výběrem platformy pro náš projekt (je to týmový projekt na předmět Softwarové inženýrství, pro který se v rámci semestrální práce udělají všechny analytické práce kromě samotné implementaci do programového kódu). Když s tím totiž ota přišel, tak jsem se ho zeptal, jestli by mu vadilo, kdybych napsal alternativní návrh softwaru od firmy SUSE, která se zabývá komerčním nasazováním linuxu. Jednalo se o to, že ota zpracoval podle materiálů M$ materiál, které licence jakých produktů by byly pro náš případ nejvhodnější nasadit u zákazníka. Já jsem to nemyslel nijak zle, měl jsem na mysli prostě to, že by se ty 2 platformy porovnali z hlediska potřeb zákazníka a to lepší řešení by se vybralo. Přišlo mi, že by to pro mne mohla být dobrá příležitost si udělat přehled v komerčních řešeních nasazení linuxu a byl jsem zvědavý na to, jestli by linux obstál.

Leč ota na můj dotaz reagoval velice podrážděně a jasně dal najevo, že to cítí jako podraz. Že prý by pak tím jeho práce přišla vniveč a tak. No prostě jsem se nakonec to neodvážil ani to oficiálně navrhnout vedoucím projektu (to jsou pro nás 2 čtvrťáci z SI2).

Tak teď když je to konečně ze mne a hezky jsem to tu rozpitval, tak snad už se k tomu nebudu muset dál vracet a bude to za námi. Teď už nás čeká jen presentace toho projektu a už o tom nechci ani slyšet. Snad si taky tímhle neudělám z oty nepřítele na život a na smrt. Doufám.

Mimochodem když už se hrabu v té špíně tak teď zkutečně něco mrazivého: na tomhle blogu jsem narazil na zkutečně drsný odkaz, obraz George Bushe sestavený z fotek vojáků padlých v Iráku.

Na jiném blogu jsem zase našel zajímavou pár zajímavostí o Kevinu Warwickovi. To je ten vědec, co si nechal do těla implantovat chip a používal ho ke sdílení pocitů se svojí manželkou (btw Češkou).

Mimochodem, pozĂ­tří bude mĂ­t v ČechĂĄch přednĂĄĹĄku. PĂ­ĹĄe se o tom, zase pro změnu v blogu kombajn. BohuĹžel ta přednĂĄĹĄka bude v Brně 🙁

A co že se tu najednou objevilo tolik odkazů na bloguje? Inu včera si totiž moje drahá polovička založila slavnostně svůj vlastní blog o malence.

No a když už jsem v těch odkazech na cizí blogy, tak sem vlepím ještě tyhle moderní slovní úlohy.

A oto, vážně se na mne prosím nezlob.

Tags

Napsat komentář